Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

H NASA ετοιμάζεται για "Επιχείρηση Αρμαγεδών"


«Η δουλειά μας αναμφίβολα θα βοηθήσει να αποφευχθεί μία καταστροφική σύγκρουση με κάποιον αστεροειδή», δήλωσε ο Βρετανός αστροναύτης Tim Peake, μέλος ομάδας της NASA που έχει αναλάβει να ταξιδέψει στο διάστημα για να εξετάσει έναν μεγάλο αστεροειδή έως τα μέσα της δεκαετίας 2020.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ρήγμα στην Ινδο-Αυστραλιανή πλάκα;


Ομάδα ειδικών στη Γαλλία μελέτησε τους πολύ ισχυρούς σεισμούς που έγιναν τον περασμένο Απρίλιο δυτικά της Σουμάτρας (τάξεως 8,6 και 8,2 ρίχτερ), καθώς και όλη τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή από το 2004, συμπεριλαμβανομένου και του σεισμού των 9.1 Ρίχτερ που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι το 2004. Σύμφωνα με το συμπέρασμα των ερευνητών η ιδιαίτερα εκτεταμένη Ινδο-Αυστραλιανή τεκτονική πλάκα βιώνει ένα ρήγμα και είναι πιθανόν να διασπαστεί σε δύο κομμάτια.

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τη "θεωρία του ντόμινο" για τους σεισμούς


Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται στο φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνει τη μέχρι τώρα γνωστή «θεωρία του ντόμινο», σύμφωνα με την οποία υπάρχει «επικοινωνία» μεταξύ των σεισμών, παρά τις μεγάλες αποστάσεις που μπορεί να υπάρχουν.

Σύμφωνα με την έρευνα οι πολύ ισχυροί σεισμοί είναι δυνατόν κάποιες σπάνιες φορές να πυροδοτήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες άλλους σεισμούς σε πολύ απομακρυσμένα μέρη, ενεργοποιώντας ρήγματα ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Εκατό εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν μέχρι το 2030 από την κλιματική αλλαγή


Η κλιματική αλλαγή θα αποδειχτεί μια από τις πλέον θανατηφόρες “πανδημίες” που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης DARA, που έγινε για λογαριασμό των κυβερνήσεων 20 χωρών, αναφέρει ότι 100 εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν μέχρι το 2030 αν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Πιθανή επανεμφάνιση του Ελ Νίνιο τις επόμενες εβδομάδες


Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στο ύψος των βροχοπτώσεων σε μεγάλο τμήμα του πλανήτη, είναι πιθανό να εκδηλωθεί τον τρέχοντα και τον επόμενο μήνα στον Ειρηνικό, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).

Το Ελ Νίνιο εμφανίζεται ανά ακανόνιστα χρονικά διαστήματα 2 έως 7 ετών. Το όνομά του σημαίνει στα ισπανικά «μωρό αγοράκι», καθώς το φαινόμενο γίνεται αντιληπτό γύρω στα Χριστούγεννα δυτικά της Νοτίου Αμερικής.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Εντοπίστηκε συγγενικός ιός του SARS


Ένας νέος ιός, που συγκαταλέγεται στη ίδια "οικογένεια" με τον ιό SARS , ο οποίος προκάλεσε το 2002 το θάνατο 800 ατόμων, εντοπίστηκε σε έναν άντρα στη Βρετανία, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει από τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι ο 49χρονος άντρας από το Κατάρ, διαγνώστηκε με ένα νέο ιό, που ανήκει στην κατηγορία Coronavirus.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Αϊνστάιν : «Όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής»


Όταν το σύνδρομο CCD ή Σύνδρομο Εγκατάλειψης Αποικιών Κυψελών, εμφανίσθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλοί είτε άρχισαν τις θεωρίες συνωμοσίας, είτε αδιαφόρησαν.

Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι οι μέλισσες πεθαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, απειλώντας με εξαφάνιση την αγροτική παραγωγή και πολλά είδη φυτών που χρειάζονται επικονίαση για να αναπαραχθούν.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σε ετοιμότητα για φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη σύσταση ενός σώματος «ανθρωπιστικών εθελοντών», το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει έως και 10.000 ανθρώπους σε ζώνες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, με ορίζοντα το χρονικό διάστημα 2014-20.

Η πρωτοβουλία αυτή αποβλέπει στην αντιμετώπιση της «μεγάλης αύξησης» του αριθμού των καταστροφών που ενσκήπτουν σε πλείστα μέρη του κόσμου κατά τα τελευταία έτη, «μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί», τόνισε η Επίτροπος αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Δεκάδες» πυρηνικοί αντιδραστήρες σε περιοχές που απειλούνται από τσουνάμι


Η πυρηνική τραγωδία της Φουκουσίμα θα μπορούσε «δυνητικά» να επαναληφθεί σε ακόμα 23 πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές και θα κινδύνευαν σε περίπτωση τσουνάμι, προειδοποιεί μελέτη στον απόηχο του δυστυχήματος.

Οι ερευνητές του Ισπανικού Ιδρύματος για την Επιστήμη και την Τεχνολογία βασίστηκε σε έναν παγκόσμιο χάρτη των γεωγραφικών ζωνών που απειλούνται από τσουνάμι, βάσει ιστορικών, αρχαιολογικών και γεωλογικών δεδομένων.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Τι σημαίνει για εμάς ότι οι πάγοι της Αρκτικής μπορεί να λιώσουν μέχρι το 2016;



Σε περίπτωση που δεν το έχετε, μέχρι στιγμής, ακούσει, η έκταση και η πυκνότητα των πάγων της Αρκτικής βρίσκεται, τα τελευταία χρόνια σε συνεχή αρνητική πορεία, ενώ κάθε χρόνο σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ.

Στα πρόθυρα ενός Θερμοπυρηνικού Παγκόσμιου Πολέμου...


Μπορεί να ακούγεται ως αστείο αλλά δεν είναι. Mάλιστα μπορεί να μιλάμε για θερμοπυρηνικό πόλεμο που θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο!

Έχει ανοίξει μία παγκόσμια ατζέντα από τους γνωστούς άγνωστους εκπαιδευόμενους μάγους που περιλαμβάνει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο με χρήση και θερμοπυρηνικών όπλων.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Τι θα συμβεί αν πέσει για πάντα το ρεύμα


Έχεις σκεφτεί ποτέ στα σοβαρά τι θα συμβεί αν κλείσουν τα φώτα; Και δεν ανοίξουν ποτέ ξανά; Ή πόσο εύκολο είναι όντως να μας συμβεί αυτό; Ούτε εγώ. Αλλά μπήκα στο τριπάκι με αφορμή το Revolution του Abrahams που έκανε Δευτέρα βράδυ πρεμιέρα. Και από τότε δεν βγήκα ξανά.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Κινέζος ΥΠΑΜ σε Ινδία: "Φοβάμαι Γ'Π.Π."! - Στρατηγός PLA: "Να ετοιμάζεστε για πόλεμο"


Μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες στο στρατιωτικό σύμπλεγμα της Κίνας ο στρατηγός Xu Caihou αντιπρόεδρος στην Κεντρική Ετρατιωτική Επιτροπή της Κίνας –η οποία θεωρείται η ανώτατη πολιτικο-στρατιωτική επιτροπή στη χώρα- δήλωσε πως οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις της Κίνας (PLA) πρέπει να ετοιμάζονται για πόλεμο, εννοώντας την προστριβή της χώρας του με την Ιαπωνία για το διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα στην νότια κινεζική θάλασσα.

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Φονικό πέρασμα του τυφώνα Σάνμπα


Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας αγνοείται στην νότια Ιαπωνία η οποία χτυπήθηκε από το πέρασμα του ισχυρού τυφώνα Σάνμπα, του 16ου που χτυπά την Ιαπωνία εφέτος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ρεκόρ στην τήξη των πάγων της Αρκτικής



Καλύπτουν λιγότερο από το 30% της επιφάνειας του Αρκτικού Ωκεανού – Επιβεβαιώνονται οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων
The New York Times


Εχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ η συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων του Αρκτικού Ωκεανού. Οι ειδικοί, που παρακολουθούν το φαινόμενο, πιστεύουν ότι αποτελεί προάγγελο άλλων μεγαλύτερων μεταβολών που θα δούμε στο μέλλον.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Οι επιστήμονες ψάχνουν πότε θα γίνει η επόμενη έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης


Πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα του NationalGeographic είναι σήμερα η Σαντορίνη, αφού το γνωστό επιστημονικό περιοδικό εκφραζει την ανησυχία του μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων για τη συσσώρευση εκατομμυρίων κυβικών μάγματος στο ηφαίστειο που έχει προκαλέσει την ανύψωση του νησιού κατά 14 εκατοστά μέσα σε 16 μήνες.

Καταγραφή ραδιενέργειας στον Ειρηνικό από Ρώσους Επιστήμονες


Στο βόρειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, σε απόσταση 500 - 800 χιλιομέτρων ανατολικά του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα-1, βρέθηκε ραδιενέργεια ύστερα από έρευνα Ρώσων επιστημόνων.

Εξερράγη το ηφαίστειο Φουέγκο


Εξερράγη το ηφαίστειο Φουέγκο  εκτοξεύοντας καπνό και στάχτη, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις γύρω περιοχές.
Το ηφαίστειο εξερράγη το απόγευμα της Πέμπτης, εκτοξεύοντας σύννεφα καπνού σε ύψος 1 χιλιομέτρου από τον κρατήρα, δήλωσε ο Σέρτζιο Καμπάνια, υπεύθυνος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, CONRED.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κονγκό: Εκτός ελέγχου η επιδημία του ιού Έμπολα


Η επιδημία του ιού Έμπολα που έχει ξεσπάσει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν είναι υπό έλεγχο και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από αυτή υπερδιπλασιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα φτάνοντας τους 31, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Κίνδυνος για μεγάλο σεισμό σε Κωνσταντινούπολη και Μαρμαρά


Ο κίνδυνος ενός νέου ισχυρού καταστροφικού σεισμού στα παράλια της γειτονικής Τουρκίας είναι μεγάλος και, για αυτό το λόγο, Γερμανοί επιστήμονες, σε συνεργασία με Τούρκους συναδέλφους τους, άρχισαν τις εργασίες πολλαπλών γεωτρήσεων για την εγκατάσταση ειδικού υποθαλάσσιου εξοπλισμού παρακολούθησης.

"Φουσκώνει" το ηφαίστειο της Σαντορίνης!


Ο υπόγειος θάλαμος του μάγματος (των λιωμένων πετρωμάτων) κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης επεκτάθηκε σημαντικά, κατά περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Απριλίου 2012, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, σε συνεργασία με 'Ελληνες συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το «φούσκωμα» του μάγματος έχει όγκο έως 15 φορές μεγαλύτερο από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Η προσθήκη αυτού του μάγματος, από άποψη όγκου, θεωρείται η σημαντικότερη που έχει λάβει χώρα από το 1955, λίγο μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Νέος αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση «αναπνοής» από τη Γη


Τον ονόμασαν 2012 QG42, πρόκειται να προσπεράσει τη Γη, στις 14 Σεπτεμβρίου και τον ανακάλυψαν μόλις στις 28 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα μεγάλο αστεροειδή με το μήκος του να κυμαίνεται από 200 έως και 500 μέτρα εμφανίστηκε ξαφνικά πέρα από την τροχιά του Άρη και θα περάσει από τη Γη σε απόσταση 2,8 εκατ. χλμ. ή σε 7,4 μονάδες LD η απόσταση δηλαδή της Σελήνης από τη Γη ή 0,019 Αστρονομικών Μονάδων.

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Μεθάνιο και στην Ανταρκτική, ακόμα μία απειλή για το κλίμα


Μικρόβια τα οποία σιγοτρώνε τα υπολείμματα των δασών που ενδεχομένως κάλυπταν κάποτε την Ανταρκτική παράγουν δισεκατομμύρια τόνους μεθανίου, το οποίο θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί νέα μελέτη στο περιοδικό Nature.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...