Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Κίνδυνος για μεγάλο σεισμό σε Κωνσταντινούπολη και Μαρμαρά


Ο κίνδυνος ενός νέου ισχυρού καταστροφικού σεισμού στα παράλια της γειτονικής Τουρκίας είναι μεγάλος και, για αυτό το λόγο, Γερμανοί επιστήμονες, σε συνεργασία με Τούρκους συναδέλφους τους, άρχισαν τις εργασίες πολλαπλών γεωτρήσεων για την εγκατάσταση ειδικού υποθαλάσσιου εξοπλισμού παρακολούθησης.


Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες Χέλμχολτς (GFZ), μόλις άρχισαν την εγκατάσταση ενός δικτύου σεισμικής επιτήρησης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ειδικά σχεδιασμένοι σεισμικοί αισθητήρες θα τοποθετηθούν μόνιμα σε οκτώ πηγάδια γεώτρησης βάθους 300 μέτρων το καθένα, που άρχισαν να ανοίγονται στα ανοιχτά της πόλης και γύρω από τη θάλασσα του ανατολικού Μαρμαρά.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ακριβής παρακολούθηση της μελλοντικής σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, που θεωρείται υψηλού κινδύνου. Οι γερμανικοί σεισμογράφοι θα καταγράφουν και τις πιο ανεπαίσθητες σεισμικές δονήσεις στο βόρειο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο περνάει κάτω από το βυθό της θάλασσας του Μαρμαρά, περίπου 20 χιλιόμετρα απέναντι από την Κωνσταντινούπολη.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γκέοργκ Ντρέζεν του Kέντρου GFZ, «η Ιστανμπούλ, με τους πάνω από 13 εκατ. κατοίκους της, βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι υπερβολικά ευάλωτη από τους σεισμούς.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα ισχυρό σεισμό μεγέθους έως 7,4 στην περιοχή». Όπως είπε, οι νέοι σεισμογράφοι που εγκαθίστανται, «θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τις τεκτονικές διεργασίες προτού συμβεί ένας μεγάλος σεισμός».


Η πρώτη πιλοτική γεώτρηση γίνεται στη χερσόνησο Τούζλα και, αφού ολοκληρωθεί και κριθεί επιτυχής έπειτα από τις σχετικές δοκιμές των πρώτων εγκατεστημένων επιστημονικών οργάνων, θα ακολουθήσει το άνοιγμα και των υπόλοιπων επτά υποθαλάσσιων πηγαδιών γεώτρησης.
Τα σεισμικά δεδομένα θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο στο Πότσνταμ της Γερμανίας και στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα, όπου θα αξιολογούνται.

Πάντως όπως αναφέρει το protothema.gr, ο επικεφαλής του προγράμματος καθηγητής του Κέντρου GFZ Μάρκο Μπόνχοφ φρόντισε να διευκρινίσει ότι «η πρόβλεψη ενός μελλοντικού σεισμού δεν είναι ο στόχος του έργου, επειδή τέτοια πρόβλεψη δεν είναι δυνατή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...