Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Στο κατώφλι πυρηνικού πολέμου;


«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των διπλωματών μετά τις 10 Απριλίου». Να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους κάλεσε η Βόρεια Κορέα τις πρεσβείες των ξένων χωρών στην Πιονγιάνγκ, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στην Άπω Ανατολή.

Η συγκεκριμένη προειδοποίηση έρχεται να προστεθεί στις αναφορές της κυβέρνησης του κομουνιστικού κράτους για αναπόφευκτη σύγκρουση, εξαιτίας των εχθρικών ασκήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νότια Κορέα αλλά και των κυρώσεων τις οποίες επιβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Βόρεια Κορέα, εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών.






Μάλιστα, το βορειοκορεάτικο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε πως από το υπουργείο Άμυνας διαμηνύεται ότι «η ερώτηση δεν ήταν εάν αλλά πότε θα ξεσπάσει πόλεμος στην χερσόνησο», εξαιτίας της «αυξανόμενης απειλής από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών». Μάλιστα, στο ίδιο πρακτορείο αναφέρεται ότι οι διπλωματικές αποστολές θα πρέπει να σκεφτούν να εκκενώσουν τα κτίρια στα οποία εργάζονται, ενώ η Βόρεια Κορέα θα εξασφαλίσει ασφαλείς προορισμούς για τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, σχετικά με την προειδοποίηση της Βόρειας Κορέας σχετικά με την ασφάλεια των πρεσβειών στην Πιονγιάνγκ, τόνισε: «Πιστεύουμε πως αυτή είναι μια ακόμη κίνηση που έχει να κάνει με την ρητορική τους για το ότι απειλούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν άμεσα πλάνα για να εκκενωθεί η πρεσβεία, ενώ κατηγόρησε την Βόρεια Κορέα ότι οξύνει τα πνεύματα, «μέσα από μια σειρά από δημόσιες εξαγγελίες και άλλες προκλήσεις».

Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα μετέφερε έναν δεύτερο πύραυλο μέσου βεληνεκούς στις ανατολικές της ακτές μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτή πυραύλων, εντείνοντας τους φόβους ότι μπορεί να προβεί στη χρήση τέτοιων όπλων. «Επιβεβαιώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε με τρένο, στις αρχές της εβδομάδας, δύο πυραύλους μέσου βεληνεκούς Μουσουντάν, προς την ακτή και τους εγκατέστησε σε οχήματα από τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν», δήλωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο.



Είναι ικανή να «χτυπήσει» η Βόρεια Κορέα;
Η Βόρεια Κορέα έχει επιδοθεί σε μία ομοβροντία απειλητικών μηνυμάτων για πυρηνική επίθεση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν πως δεν είναι ικανή να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να είναι σε θέση να «χτυπήσει» ένα τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο δεν μπορεί να επιτεθεί στην ηπειρωτική χώρα και σίγουρα όχι με πυρηνικό όπλο. Οι απειλές εναντίον των Αμερικάνων από τον Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί απλά «να είναι μια μανία», δήλωσε στο Reuters ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του προσωπικού ασφαλείας σχετικά με τα πυρηνικά στις ΗΠΑ. Μάλιστα, δήλωσε πως «οι βορειοκορεάτες δεν είναι αυτοκαταστροφικοί. Γνωρίζουν πως οποιαδήποτε επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα σημάνει το τέλος της χώρας τους».




ΗΠΑ: Να σταματήσει τις προκλήσεις η Βόρεια Κορέα
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εκπλαγούν αν η Βόρεια Κορέα προβεί σε μια νέα πυραυλική δοκιμή. Ερωτηθείς σχετικά με τις ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να προετοιμάζει μια πυραυλική δοκιμή εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή, ο Κάρνεϊ σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είναι ενήμεροι για τις πληροφορίες αυτές.

«Εμείς δεν θα εκπλαγούμε αν τους δούμε να προβαίνουν σε μια τέτοια ενέργεια, καθώς τους έχουμε δει να εκτοξεύουν πυραύλους στο παρελθόν», τόνισε ο εκπρόσωπος και επανέλαβε την έκκληση των ΗΠΑ προς τις βορειοκορεατικές αρχές να «θέσουν τέρμα στις προκλήσεις τους».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...