Στις 21:24 Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου ο αστεροειδής 2012 DA14 θα βρεθεί στην πλέον κοντινή απόσταση από τη Γη περίπου 27.680 χλμ. περνώντας πάνω από την Ινδονησία και τουλάχιστον 8000 χλμ. πιο κοντά από την τροχιά που διατηρούν οι τηλεπικοινωνιακοί και οι δορυφόροι ναυτιλίας (GPS/GLONASS) και επισκόπησης καιρού γεωσύγχρονης τροχιάς.
Ο 2012 DA14 ανακαλύφθηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν και πιο συγκεκριμένα στις 23 Φεβρουαρίου του 2012 από ερασιτέχνες αστρονόμους από το αστεροσκοπείο του OAM Observatory, στην La Sagra της Ισπανίας όταν βρισκόταν σε απόσταση 4,32 εκατ. χλμ.
Ο DA14 πρόκειται να περάσει από τη Γη σε απόσταση 34.496 χλμ. (από το νοητό της κέντρο) και 27 χιλιάδες χιλιόμετρα (από την επιφάνειά της) σε ικανή απόσταση όμως ώστε η τροχιά του να μην επηρεαστεί από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας και εισέλθει στην ατμόσφαιρά του, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά η γήινη βαρύτητα θα επηρεάσει την μελλοντική τροχιά του σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην γνωρίζουμε την μετέπειτα ακριβή της ταυτότητα. Πάντως σύμφωνα με τους υπολογισμούς το επόμενο «ραντεβού» με τη Γη θα είναι το 2046 όπου και αναμένεται να περάσει από τον πλανήτη μας σε απόσταση όχι μικρότερη από 1,5 εκατ. χλμ.
Εκτιμάται ότι ένας αστεροειδής του μεγέθους του DA14 περνά σε κοντινή απόσταση από τη Γη κα΄θε 40 με 50 χρόνια και κάθε 1200 χρόνια ένα τέτοιο σώμα συντρίβεται στην επιφάνεια του πλανήτη.
Το μέγεθος του αστεροειδή ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει με ακρίβεια γνωστό και αυτό θα γίνει μετά τις 16 Φεβρουαρίου όταν θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα που θα συλλέξει το ραντάρ Goldstone Deep Space Communications Complex (GDSCC).
Το μέγεθός του αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 45 μέτρα στη συνέχεια όμως αυτό αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στα 57 μέτρα, ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέγιστο μέγεθος μέχρι τα 89 μέτρα. Η μάζα του αστεροειδή εκτιμάται στους 186.416 τόνους.
Οι επιστήμονες σήμερα γνωρίζουν πως αστεροειδής σαν το DA14 έχουν κτυπήσει τη Γη στο παρελθόν. Μάλιστα εκτιμάται πως το γεγονός στην περιοχή Tunguska της Σιβηρίας το 1908 ήταν το αποτέλεσμα ενός τέτοιου σώματος – της τάξης μεγέθους του DA14- ο οποίος εξερράγει λίγο πριν συντριβεί στο έδαφος ισοπεδώνοντας τη βλάστηση σε μια περιοχή των 1360 τ. χλμ.
Αν ο DA14 βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη θα είχαμε παρόμοιε αποτελέσματα. Με άλλα λόγια η τριβή με την ατμόσφαιρα θα προκαλούσε την διάλυσή του πριν φτάσει στο έδαφος αλλά από την έκρηξη θα προκαλούνταν καταστροφές σαν το σώμα που έπεσε στην Tunguska. Μπορεί τέτοιου μεγέθους σώματα να μην είναι ικανά να προκαλέσουν την καταστροφή του πολιτισμού ή ανάλογα γεωλογικά γεγονότα αλλά εάν το σημείο πτώσης ήταν κάποιο οικιστικό κέντρο τότε τα αποτελέσματα αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων θα ήταν τραγικά.
Στο ερώτημα βέβαια τι μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν από τις κυβερνήσεις εάν ο αστεροειδής είχε τροχιά που θα τον έφερνε σε σύγκρουση με τη Γη έτσι ώστε αυτός εκτρεπόταν από την πορεία του η απάντηση βέβαια είναι πρακτικά τίποτα.
Το χρονικό διάστημα του ενός έτους –που έχει μεσολαβήσει από την ανακάλυψη του DA14- δεν είναι δυνατό να είχε προετοιμαστεί κανενός είδους διαστημική αποστολή με στόχο τον αστεροειδή. Ακόμη και αν αυτό ήταν δυνατό, που με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι.
Δείτε σε εικονική προσομοίωση της NASA το πέρασμα του DA14 απο τη Γη όπως και την αντίστροφη μέτρηση απο την προσέγγισή του,.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου