Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

«Δίδυμος» σεισμός στην Κρήτη


Εντρομοι βγήκαν από τα σπίτια τους, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, οι κάτοικοι, από την ισχυρή δόνηση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρο το νησί. Τραυματίστηκαν ελαφρά, λόγω του πανικού, δύο άνθρωποι. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή άλλα προβλήματα


Ο Εγκέλαδος σήκωσε άρον άρον από τα κρεβάτια τους για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα τους Κρητικούς, καθώς το νησί «σείστηκε» και πάλι από νέα ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο νέος «δίδυμος» σεισμός σημειώθηκε στις 3.33 χθες τα ξημερώματα, σε απόσταση 83 χλμ. βόρεια του Ηρακλείου και 45 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, σε εστιακό βάθος 14,2 χλμ. και πάλι στην ίδια περιοχή στην οποία καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο 48ωρο.


Ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός από τον προηγούμενο σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι κάτοικοι του νησιού ξύπνησαν έντρομοι και αρκετοί βγήκαν από τα σπίτια τους στους δρόμους και στις πλατείες φοβούμενοι τα χειρότερα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επικράτησε πανικός, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δύο τραυματισμοί. Στο Τυμπάκι της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη μία 65χρονη πανικόβλητη έσπευσε να τρέξει έξω από το σπίτι της, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να σπάσει το πόδι της, ενώ στο Ακρωτήρι στα Χανιά τραυματίστηκε ελαφρά ένας άνδρας, ο οποίος ξύπνησε απότομα και έπεσε από το κρεβάτι του.

«Πέρα από τις δύο περιπτώσεις τραυματισμών πολιτών, που προήλθαν από πανικό, ο σεισμός, που ήταν ισχυρός, δεν προκάλεσε ευτυχώς ζημιές ή άλλα προβλήματα», δήλωσε στο «Εθνος» το στέλεχος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Κουφάκης.

«Πετάχτηκα έντρομη από το κρεβάτι μου και βγήκα αμέσως στην πλατεία. Υπήρξε πανικός, καθώς έβλεπα πολλούς που έτρεχαν στον δρόμο να απομακρυνθούν από τα κτίρια, ενώ τα μικρά παιδιά έκλαιγαν φοβισμένα στη γειτονιά.

Ο κόσμος είχε επηρεαστεί από τον προηγούμενο επίσης μεγάλο σεισμό και φυσικό ήταν όλοι μας να σκεφτούμε τα χειρότερα», δήλωσαν η Μαρία Παπαδάκη και η Χρύσα Συνολάκη.

«Ο νέος σεισμός ήταν περισσότερο αισθητός από τον προηγούμενο, γιατί ήταν πιο κοντά στην Κρήτη. Υπήρξε μεγάλη ανησυχία και φόβος στον κόσμο, καθώς τινάχτηκε από το κρεβάτι του για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα. Εγώ, ο σύζυγος και τα παιδιά μας, που μένουμε ψηλά σε πολυκατοικία, για λόγους ασφαλείας βγήκαμε στην ταράτσα», δήλωσε στο «Εθνος» η Βιργινία Μανασάκη, μηχανικός και περιφερειακή σύμβουλος Ηρακλείου.

Η ίδια, πάντως, ως μηχανικός και ως μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης συνιστά ψυχραιμία στον κόσμο.


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ


Τι λένε Λέκκας, Παπαδόπουλος, Παπαζάχος

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για τον δεύτερο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, στον ίδιο εστιακό χώρο με τον προχθεσινό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μετασεισμική ακολουθία και αποκλείουν το ενδεχόμενο ο νέος σεισμός να σχετίζεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. «Ο σεισμός δεν έχει σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης», δηλώνει ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ και μέλος Δ.Σ. του Παρατηρητηρίου της Σαντορίνης. «Και οι δυο σεισμοί είναι τεκτονικοί», συμπληρώνει ο ίδιος.

Τη συσχέτιση με το ηφαίστειο αποκλείει και ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάνοντας λόγο για μετασεισμό. «Παρακολουθούμε μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία με πολλούς μετασεισμούς σε έναν γνωστό εστιακό χώρο», σημειώνει. Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Η συνολική σεισμική δραστηριότητα δίνει την εντύπωση μιας μετασεισμικής ακολουθίας», τονίζει και προσθέτει πως «η συγκεκριμένη ζώνη δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλα μεγέθη σεισμών, άρα δεν υπάρχει υψηλή πιθανότητα για ισχυρούς σεισμούς».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...