Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ηλιακή υπερκαταιγίδα: Μη πανικοβάλλεστε, αλλά προετοιμαστείτε

   
Μια ηλιακή “υπερκαταιγίδα” θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως στους δορυφόρους, στα συστήματα πλοήγησης των αεροπλάνων, στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει και μια επικίνδυνη αύξηση τάσης στο δίκτυο ηλεκτρισμού.



Είναι αναπόφευκτο, όπως αναφέρεται στην Independent, πως μια ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον τη Γη, ωστόσο μια επιστημονική ομάδα της “Royal Academy of Engineering” επισημαίνει πως η πρόβλεψη δεν θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα από 30 λεπτά.

Ηλιακή “υπερκαταιγίδα” εκτιμάται ότι συμβαίνει μια φορά κάθε 100 ή 200 χρόνια, με την τελευταία να καταγράφεται το 1859. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως πλέον αν και ζούμε στην “εποχή του διαστήματος” είμαστε περισσότερο ευάλωτοι από τότε, λόγω του γεγονότος πως ο πολιτισμός μας βασίζεται κυρίως σε ηλεκτρονικά μέσα.

Ενδεικτικό είναι πως μια σχετικά μικρή ηλιακή καταιγίδα το 1989 κατέστρεψε αρκετούς βασικούς ηλεκτρικούς μετασχηματιστές στο εθνικό δίκτυο του Καναδά προκαλώντας διακοπές ρεύματος.
Παρόμοιες καταιγίδες έχουν σημειωθεί το 1956, το 1972, το 1989 και το 2003, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες.

Ο καθηγητής Paul Cannon, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δήλωσε πως θα πρέπει να συσταθεί από την κυβέρνηση μια ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις ηλιακές καταιγίδες.

“Μια ηλιακή υπερκαταιγίδα είναι μια πρόκληση, αλλά όχι μια καταστροφή. Το μήνυμά μας είναι μην πανικοβάλλεστε, αλλά προετοιμαστείτε. Μια ηλιακή υπερκαταιγίδα μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι”, δήλωσε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως ήδη έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και άλλα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις.

“Οι δορυφόροι είναι σίγουρα στην πρώτη γραμμή των “θυμάτων” της υπερκαταιγίδας. Αποτελούν μέρος της υποδομής και ανησυχούμε για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε αυτούς από μία ηλιακή υπερκαταιγίδα”, δήλωσε από την πλευρά του ο Keith Ryden, μηχανικός διαστημόπλοιων στο Πανεπιστήμιο του Surrey.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...