Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Διέρρευσε μολυσμένο νερό από την Φουκουσίμα

Περισσότερα από 600 λίτρα ύδατος έχουν διαρρεύσει από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, γεγονός που ανάγκασε την εταιρία που το διαχειρίζεται να διακόψει την ψύξη των αντιδραστήρων με τη χρήση μιας δεξαμενής απόθεσης αναλωθέντος καυσίμου.


Η εταιρία που το διαχειρίζεται, η Tokyo Electric Power Co (Tepco), ανακοίνωσε χθες στην ιστοθέση της δύο διαρροές, εκ των οποίων η μια σε μια αντλία κοντά στο κτίριο γραφείων του εργοστασίου και μία από το εφεδρικό σύστημα ψύξης στον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 4.

«Το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη είναι από μια δεξαμενή πυρόσβεσης και δεν περιέχει ραδιενεργά υλικά», ανέφερε η Tepco σχετικά με το συμβάν στον αντιδραστήρα υπ' αρ. 4. Πρόσθεσε ότι μια ποσότητα του νερού από την δεύτερη διαρροή κατέληξε σε μια αποχέτευση και ότι «εξετάζεται εάν και κατά πόσον το νερό αυτό έφθασε στον ωκεανό ή όχι».

Η εφημερίδα Nikkei, επικαλούμενη την Tepco, γράφει σήμερα, ότι περίπου 40 λίτρα διέρρευσαν από το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα αρ. 4 χθες το πρωί, ενώ πιθανώς 600 λίτρα νερού που είχε απορρυπανθεί διέρρευσαν από άλλο σημείο. Νερό διέρρευσε και από άλλες εγκαταστάσεις στο συγκρότημα, πρόσθεσε η Νικέι.

Η οικονομική εφημερίδα πάντως τόνισε, επικαλούμενη την Tepco, ότι εκτιμάται πως δεν κατέληξε νερό από το εργοστάσιο στη θάλασσα.

«Η διαρροή πιστεύεται ότι οφείλεται στην ψύξη του νερού λόγω του ψυχρού καιρού, και το νερό που διέρρευσε περιλαμβάνει μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό που είχε απορρυπανθεί», ανέφερε σε δημοσίευμά της στην έκδοσή της στο Διαδίκτυο, επικαλούμενη πάντοτε την εταιρία.

«Το επίπεδο της μόλυνσης είναι χαμηλό», πρόσθεσε.

Το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, παράκτια περιοχή βόρεια του Τόκιο, υπέστη μεγάλες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η χειρότερη πυρηνική κρίση των τελευταίων 25 ετών παγκοσμίως και 80.000 κάτοικοι της περιοχής να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...