Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η «Σούπερ – καταιγίδα» Σάντι πλήττει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ


Τουλάχιστον δεκατρία άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τον τυφώνα Σάντι, που αργά χθες υποβαθμίστηκε σε καταιγίδα, και έπληξε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Χάος επικρατεί στη Νέα Υόρκη, όπου δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας. Στο σκοτάδι και καλυμμένο από θαλασσινό νερό βρίσκεται το Μανχάταν. Σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης 1.374.312 άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σε επιφυλακή βρίσκεται μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Νιου Τζέρσεϊ.


Ο Σάντι, που έχει χαρακτηριστεί τυφώνας «Φρανκενστάιν», εξαιτίας του μεγέθους του και του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε - ρεύμα από τον Αρκτικό κύκλο εγκλώβισε εντός του μια τροπική καταιγίδα – έχει προκαλέσει ευρύτατες πλημμύρες σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.


Η σούπερ καταιγίδα Σάντι προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι, περίπου στις 20:00 ώρα ανατολικής ακτής (0000 GMT), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) με ανέμους που είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χιλιόμετρα την ώρα. Παρότι εξασθενημένη το πέρασμα ήταν καταστροφικό.



Οι τοπικές αρχές της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι, της Πενσιλβάνια, της Δυτικής Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνας έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής δεκατρείς νεκρούς, ενώ η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ότι μία Καναδή σκοτώθηκε από τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν από τις ριπές του ανέμου.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Υόρκης βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους. Πολλοί αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης. «Μείνετε στο σπίτι, είναι πολύ αργά για να φύγετε» δήλωσε χθες ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος διέταξε την εκκένωση 375.000 ατόμων από τις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα για πλημμύρες.



Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, οι γεννήτριες δεν κατάφεραν να κρατήσουν την ηλεκτροδότηση σε επαρκή επίπεδα και οι ασθενείς χρειάστηκε να απομακρυνθούν. Τα μεσάνυκτα το ύψος του νερού είχε κατεβεί στα 3μ και συνεχίζει να κατεβαίνει, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο δήμαρχος, Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ωστόσο προειδοποιεί ότι τα προβλήματα παραμένουν, όπως η διακοπή στην ηλεκτροδότηση που αφορά 500.000 ανθρώπους που έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι στο νότιο Μανχάταν.





Το Μανχάταν στο σκοτάδι
Στο Μανχάταν η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη περιοχή του Μπάτερι, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον. «Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από θαλασσινό νερό, δεν υπερβάλλω», έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στο twitter.


Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις πολυάριθμες διακοπές ρεύματος, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρες γειτονιές στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, όπου περίπου 250.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Οι διακοπές ρεύματος στο Μανχάταν θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί της Τρίτης, «ίσως και περισσότερο», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής Con Ed, θα χρειασθεί «μέχρι και μία εβδομάδα» για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης. Τα προβλήματα δημιουργούνται τόσο από δέντρα που ρίχνουν τα καλώδια στην ευρύτερη περιοχή όσο και ζημιές στις υπόγειες εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης από τα νερά.

«Δεν υπάρχει ψυχή στους δρόμους. Ακούμε μόνο τον άνεμο και τις σειρήνες των αυτοκινήτων της αστυνομίας, που είναι τα μόνα φώτα που αναβοσβήνουν στις γειτονιές» ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από το νότιο Μανχάταν.





Σε επιφυλακή πυρηνική μονάδα στο Νιου Τζέρσεϊ

Παράλληλα, η Exelon Corp, διαχειρίστρια εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Oyster Creek του Νιου Τζέρσεϊ, έθεσε σε επιφυλακή τη μονάδα λόγω του φόβου των πιθανών επιπτώσεων της υψηλής στάθμης των υδάτων. Η εταιρεία ανέφερε ότι εάν τα ύδατα στη μονάδα ανέβουν πάνω από τα δύο μέτρα, θα χρησιμοποιούσε τα αποθέματα νερού για έκτακτες ανάγκες ώστε να ψυχούν οι χρησιμοποιημένες ράβδοι ουρανίου.

Πλημμύρα στο εργοστάσιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αντλίες νερού που χρησιμοποιούνται για ψύξη υλικού. Οι αντλίες αυτές πάντως, τονίζεται, δεν είναι κεντρικής σημασίας σε αυτή τη φάση καθώς αυτήν την περίοδο η μονάδα είναι κλειστή για προγραμματισμό ανεφοδιασμό.

Όπως σημείωσε η αμερικανική επιτροπή πυρηνικής ενέργειας (NRC), τα νερά αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν στις επόμενες ώρες.

Στο μεταξύ, εκτός λειτουργίας έθεσε η Constellation Energy Group τον πυρηνικό αντιδραστήρα Nine Mile One, στη πόλη Όσγουεγκο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, λόγω προβλήματος τροφοδότησης του δικτύου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ. Δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν το πρόβλημα έχει σχέση με τον κυκλώνα Σάντι.



«Ακούστε τις Αρχές»
Από την πλευρά τους οι Αρχές, με πρώτο τον πρόεδρο Ομπάμα, καλούν τους πολίτες να λάβουν υπόψη την σοβαρότητα της κατάστασης και να ακούν τις υποδείξεις των Αρχών. Πρωταρχική προτεραιότητα είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, υπογράμμισε σε σύντομο μήνυμά του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι πολιτείες που βρίσκονται στο μονοπάτι που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ο Σάντι έχουν ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ανησυχίες εκφράζονται για τη μεγάλη διάρκεια που θα έχει ο κυκλώνας, λόγω του γεγονότος ότι κινείται αργά και καλύπτει τεράστια έκταση, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερέστερο το έργο των σωστικών συνεργείων, αν χρειαστεί να παρέμβουν.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...