Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κόντρα μεταξύ πλούσιων και φτωχών ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα

Λίγο πριν από την έναρξη της νέας συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, η Ινδία και η Βραζιλία, δυο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου, τάσσονται στο πλευρό των ΗΠΑ και αναζητούν αναβολή των συνομιλιών μέχρι το 2015.


Οι διαφωνίες όμως δεν αφορούν μόνο το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τις ευθύνες για την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου: πολλές Δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι είναι πλέον καιρός να ξεπεραστεί ο παλιός διαχωρισμός ανάμεσα στις βιομηχανικές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όσον αφορά την υιοθέτηση δεσμευτικών στόχων.

Αυτή η κόντρα μεταξύ πλούσιων και φτωχών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών, στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν 20.000 εθνικοί εκπρόσωποι, επιστήμονες, οργανώσεις και λομπίστες. Οι δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθούν με τη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών από 100 χώρες.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι το Πρωτόκολλο του Κιότο, η συμφωνία που απαιτεί από 37 βιομηχανικά κράτη να περιορίσουν τις εκπομπές κατά 5%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2012.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να εφαρμόσουν το Πρωτόκολλο με βασικό επιχείρημα ότι εξαιρεί από τις υποχρεώσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα.

Δεδομένου ότι το Πρωτόκολλο λήγει το 2012, οι φτωχότερες χώρες πιέζουν για την παράτασή του μέχρι τουλάχιστον το 2017.

Όμως όλο και περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε νέες δεσμεύσεις αν δεν κάνουν το ίδιο και οι αναδυόμενες οικονομίες. Όπως επισημαίνουν, η Κίνα έχει πλέον ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε εκπομπές και βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ η Ινδία βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση, κάτω από την ΕΕ.

«Πρέπει να συζητήσουμε το κατά πόσο μπορούμε να συνεχίσουμε να μοιράζουμε τον κόσμο με το παραδοσιακό κριτήριο του Βορρά και του Νότου, όπου ο Βορράς πρέπει να συμμετέχει αναγκαστικά και ο Νότος να συμμετέχει εθελοντικά» δήλωσε η Κόνι Χέντεργκοορ, Eυρωπαία επίτροπος πολιτικής για το κλίμα.

Όπως επισήμανε, η ΕΕ ευθύνεται για το 11% των παγκόσμιων εκπομπών, και δεν μπορεί να κάνει κάτι για το υπόλοιπο 89%.

Σύμφωνα πάντως με το BBC, η ΕΕ δεν τάσσεται κατά μιας παράτασης του Πρωτοκόλλου του Κιότο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Ρωσία, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετέχουν σε ένα δεύτερο γύρο δεσμεύσεων.

Από την πλευρά τους, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι, ναι μεν οι οικονομίες τους αναπτύσσονται, ωστόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους παραμένει αντιμέτωπο με τη φτώχια. Βάσει αυτού του επιχειρήματος, διεκδικούν το δικαίωμα στη ρύπανση που είχαν για τόσο καιρό οι ανεπτυγμένες χώρες.

Γεγονός εξάλλου είναι ότι λίγες χώρες κάνουν περισσότερα για το κλίμα από ό,τι η Κίνα, η οποία είναι πλέον παγκόσμιος ηγέτης στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια και έχει εκσυγχρονίσει χιλιάδες ρυπογόνα εργοστάσια λιθάνθρακα.

Η μόνη πλευρά που έχει ξεκάθαρα δίκιο στις διαπραγματεύσεις είναι οι νησιωτικές και άλλες χώρες που απειλούνται περισσότερο από την άνοδο της στάθμη της θάλασσας. Διπλωμάτες αυτού του μπλοκ φέρονται να σχεδιάζουν «κατάληψη» της συνόδου, σε περίπτωση αδιεξόδου, ενώ σύμφωνα με το BBC οι χώρες αυτές δεν θα διστάσουν να «ξεμπροστιάσουν» τις ανεύθυνες αναδυόμενες οικονομίες.

Στη σύνοδο του Ντέρμπαν, ΕΕ αναμένεται να πιέσει το μπλοκ των ΗΠΑ για μια οριστική συμφωνία εντός του 2015.

Όλα πάντως δείχνουν ότι η φετινή σύνοδος είναι απίθανο να οδηγήσει σε διεθνή συμφωνία, όπως εξάλλου παραδέχεται και η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Η Κριστιάνα Φιγέρες, εκτελεστική γραμματέας της IPCC, αναγνώρισε τον περασμένο μήνα ότι η σύνοδος μπορεί να δώσει μόνο επιμέρους, «μεταβατικές» διευθετήσει.

«Τι είδους διευθετήσεις; Δεν γνωρίζουμε ακόμα. Σύμφωνα με ποιους κανόνες; Δεν γνωρίζουμε ακόμα. Μεταβατικές για πόσο χρόνο; Δεν γνωρίζουμε ακόμα» σχολίασε η ίδια.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...