Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Το 2012 θα είναι το 9ο πιο ζεστό έτος στη μετεωρολογική ιστορία της Γης


Το φετινό έτος θα είναι το ένατο θερμότερο στα μετεωρολογικά αρχεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ).
 
Ήδη, το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 είναι το ένατο πιο ζεστό μετά το 1850.
Τα τελικά στοιχεία του ΠΜΟ θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2013 και έως τότε μπορεί να έχει υπάρξει αναθεώρηση αυτής της εκτίμησης. Πιο αβέβαιη είναι πάντως η εκτίμηση της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που προβλέπει ότι το 2012 θα είναι το τέταρτο έως το 14ο θερμότερο έτος από το 1850.


Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ΠΜΟ, η μέση συνδυασμένη παγκόσμια θερμοκρασία στη ξηρά και τη θάλασσα κατά το 2012 έχει διαμορφωθεί στους 14,65 βαθμούς Κελσίου, κατά περίπου 0,45 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο των ετών 1961-1990 (14,2 βαθμοί).

Πάντως, η μέση θερμοκρασία της Γης φέτος αναμένεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (της πρώτης του 21ού αιώνα, η οποία ήταν η θερμότερη όλων των εποχών) λόγω της ψυχραντικής επίδρασης του φαινομένου Λα Νίνια στην αρχή του 2012. Η επίδραση αυτή σταμάτησε τον Απρίλιο και στη συνέχεια η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε.



Το εξάμηνο Μαΐου - Οκτωβρίου 2012 ήταν το τέταρτο θερμότερο στην ιστορία

Όμως η μικρή παρατηρούμενη επιβράδυνση φέτος στη διαχρονική τάση αύξησης της θερμοκρασίας αποκλείεται να ξεφύγει της προσοχής των σκεπτικιστών κατά της κλιματικής αλλαγής, παρόλο που εννέα στα δέκα θερμότερα έτη στην ιστορία έχουν όλα υπάρξει μετά το 2001.

Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, στο δεκάμηνο του 2012 καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο στις περισσότερες περιοχές, ιδίως στη Νότια Ευρώπη (όπου και η Ελλάδα) και στην Αμερική.


Ο ΠΜΟ επίσης επισημαίνει το άνευ προηγουμένου κατά το 2012 λιώσιμο των αρκτικών πάγων, καθώς και τα ποικίλα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες, χιόνι, κυκλώνες κ.α.), με πιο πρόσφατο τον τυφώνα ''Σάντι'' που σάρωσε την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Οι πάγοι της Αρκτικής μειώθηκαν φέτος τον Σεπτέμβριο στη χαμηλότερη έκταση που έχει ποτέ καταγραφεί, στα 3,41 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατά 18% μικρότερη από το προηγούμενο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ του Σεπτεμβρίου 2007.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...