Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ιταλία: Σεισμός 5,8 ρίχτερ έξω από την Πάρμα

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών έγινε αισθητή σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ιταλίας, μία μόλις εβδομάδα μετά το σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή της Φεράρας, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι, ότι τα θύματα μπορεί να είναι περισσότερα, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες που πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν, υπάρχουν εργάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής της Μόντενα.

Οι νεκροί έχουν φθάσει τους 15, βάσει των όσων μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η Repubblica.
Νεκροί είναι κάτοικοι και εργάτες σε τοπικές βιομηχανίες, καθώς και ένας καθολικός ιερέας, που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια στις περιοχές που βρίσκονται τα χωριά Μεντόλα και Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο.
  
Στο χωριό Φινάλε Εμίλια, κατέρρευσε ο πύργος που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από την σεισμική δόνηση της 20ης Μαΐου, ενώ στο χωριό Μιράντολα, κατέρρευσε η κεντρική εκκλησία. Σε όλη την βόρειο Ιταλία έχουν εκκενωθεί τα σχολεία, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εκτός λειτουργίας.

Ιταλοί πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να απεγκλωβίσουν εργάτες που φέρονται να έχουν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια σε βιομηχανία έξω από το χωριό Μεντόλα.
Σε όλη την βόρειο Ιταλία έχουν εκκενωθεί τα σχολεία, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εκτός λειτουργίας. Οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο, με την λειτουργία Wi Fi.

Μηνύματα που αναρτήθηκαν στο Twitter και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη βόρεια Ιταλία.




Νέες δονήσεις  αισθητές σ' όλη τη βόρεια Ιταλία                               

Νέες δονήσεις έγιναν αισθητές σε όλη τη βόρεια Ιταλία, περιλαμβανομένων των πόλεων Μόντενα, Μπρέσια και Μιλάνο, περίπου τέσσερις ώρες μετά το σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών που έπληξε την περιοχή.

Η μετασεισμική δόνηση, η οποία είχε μεγάλη διάρκεια, σημειώθηκε γύρω στις 14:00 και ήταν μεγέθους μεταξύ 5,3 και 5,4 βαθμών.

Όπως έγινε επισήμως γνωστό, ματαιώθηκε ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στην Ιταλία και το Λουξεμβούργο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Πάρμα.




Μάριο Μόντι: "Οι κρατικοί θεσμοί θα κάνουν άμεσα ότι μπορούν"                               

"Οι κρατικοί θεσμοί θα κάνουν άμεσα ότι μπορούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, για να βοηθηθούν οι πολίτες", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε σύντομη συνέντευξη Τύπου μετά τον τραγικό σεισμό που έπληξε την βορειοανατολική Ιταλία στις 9 σήμερα το πρωί.

"Τη στιγμή που ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος, ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε την συνεδρίαση στο κυβερνητικό μέγαρο, για την παροχή βοήθειας σε όσους είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό, της 20ης Μαΐου", πρόσθεσε ο Μάριο Μόντι.

Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Φραντσέσκο Προφούμο έκανε γνωστό ότι μέχρι την Πέμπτη τα σχολεία πρόκειται να μείνουν κλειστά, για να μπορέσουν να εξακριβωθούν όλες οι ζημιές στα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής. Το υπουργείο παιδείας της Ρώμης, απέστειλε ειδικές ομάδες ψυχολόγων, προς στήριξη των κατοίκων, και ιδίως, των παιδιών.

Πολλοί σχολιαστές, υπογραμμίζουν ότι η νέα, σημερινή, ισχυρή δόνηση δυσκολεύει σε τραγικό βαθμό την οικονομική αναδιοργάνωση της περιοχής, διότι πολλές παραγωγικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, είχαν ήδη πληγεί από το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 20 Μαΐου.
 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...