Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ο δεύτερος θερμότερος μήνας στη Γη ήταν ο φετινός Μάιος


Ο δεύτερος πιο θερμός μήνας μέχρι σήμερα στην Γη ήταν ο φετινός Μάιος, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Μάιο του 2012, σε ξηρά και ωκεανούς, ήταν η δεύτερη υψηλότερη από το 1880, όταν άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία.

Οι περισσότερες περιοχές της Γης γνώρισαν μηνιαίες θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες από τον διαχρονικό μέσο όρο, κάτι που αφορούσε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, την Ασία, τη βόρεια Αφρική κ.α. Μόνο η Αυστραλία, η Αλάσκα και κάποια μέρη της Β. Αμερικής ήταν σημαντικά πιο κρύα από το μέσο όρο.

Η συνδυασμένη επιφανειακή μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη ξηρά και τη θάλασσα τον Μάιο φέτος ήταν 15,46 βαθμούς Κελσίου, κατά 0,66 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα. Ο τελευταίος Μάιος που η παγκόσμια θερμοκρασία βρισκόταν κάτω από τον διαχρονικό μέσο όρο, ήταν το 1976.

Ειδικότερα στην ξηρά, η θερμοκρασία ήταν 1,21 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο (11,1 βαθμοί Κελσίου) του 20ού αιώνα. Αντίστοιχα, στις θάλασσες η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 0,45 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (16,3 βαθμοί Κελσίου).

Όσον αφορά την έκταση των πάγων τον Μάιο, στο μεν βόρειο ημισφαίριο οι αρκτικοί πάγοι ήσαν 3,5% λιγότεροι από τον μέσο όρο, στο δε νότιο ημισφαίριο οι πάγοι της Ανταρκτικής ήσαν 2,4% πάνω από τον μέσο όρο.

Τέλος, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2012 η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη στεριά και τη θάλασσα ήταν 13,6 βαθμοί Κελσίου, μισό βαθμό πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα. Ειδικότερα, στην ξηρά η μέση θερμοκρασία του πρώτου πενταμήνου του φετινού έτους ήταν 0,85 βαθμούς και στους ωκεανούς 0,37 βαθμούς πάνω από τους αντίστοιχους μέσους όρους του προηγούμενου αιώνα.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...