Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Σε πανδημία θα μπορούσε να μεταλλαχθεί η γρίπη των πτηνών


Ο H5N1 ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε τύπο ικανό να εξαπλωθεί ταχύτατα στους ανθρώπους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Οι ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει πέντε γενετικές μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ιό να μετατραπεί σε φονική πανδημία.


Σε δημοσίευμά τους στο επιστημονικό περιοδικό Science, υποστηρίζουν ότι θεωρητικά είναι εφικτό σε αυτές τις μεταλλάξεις να συμβούν φυσικά. Αμερικανός παράγοντας προσπάθησε ανεπιτυχώς να απαγορεύσει τη δημοσίευση τμήματος της έρευνας, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες ως βιολογικό όπλο.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Ron Fouchier από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στην Ολλανδία, η πλήρης δημοσίευσή της θα βοηθήσει ευρέως την επιστημονική κοινότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην καταπολέμηση φονικών ιών.


«Ελπίζουμε να μάθουμε ποιοι ιοί μπορούν να μεταλλαχθούν σε πανδημία και με τη γνώση αυτή μπορούμε να τους προλάβουμε επιβάλλοντας αυστηρά προγράμματα εξουδετέρωσή τους» δήλωσε ο καθηγητής στο BBC News. Πρόσθεσε σύμφωνα με το skai.gr, ότι η δουλειά του μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη αντιβιοτικών και φαρμάκων κατά του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών, που θα μπορούσε να εξαπλωθεί ταχύτατα στους ανθρώπους.


Ο Η5Ν1 ιός ευθύνεται για το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων πουλιών και έχει οδηγήσει στη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...