Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πυρηνικό ολοκαύτωμα μία επίθεση κατά του Ιράν;

Όσο αυξάνονται οι πιέσεις και οι πιθανότητες μιας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, τόσο αυξάνονται και οι φόβοι μη τυχόν και μια τέτοια επίθεση προκαλέσει πυρηνική έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, θέτοντας σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή.


Ο Brian Palmer όμως του Slate είναι καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας πως το Ιράν μάλλον δεν έχει ακόμη αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, αλλά ακόμη και αν είχε, μια πυραυλική επίθεση εναντίον του αποκλείεται να προκαλέσει πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση.

Μια πυρηνική βόμβα είναι σχεδιασμένη, λέει, να προκαλέσει μια προσεκτικά χορογραφημένη σειρά από εσωτερικές εκρήξεις που πυροδοτούν το όπλο, αναγκάζοντας το συμπιεσμένο ουράνιο να εκραγεί.

Μια πυραυλική επίθεση εναντίον ενός τέτοιου όπλου, απλά θα διαταράξει την σειρά της αλυσιδωτής αντίδρασης, και αποκλείεται να προκαλέσει έκρηξη της ίδιας της πυρηνικής κεφαλής.

Σίγουρα όμως θα διαρρεύσει ουράνιο σε μορφή αερίου, αλλά κάτι τέτοιο αποκλείεται να προκαλέσει επικίνδυνη για τον άνθρωπο ραδιενεργή ακτινοβολία.


Οπότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι!



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...