Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Επιδεινώθηκε η ξηρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες


Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώθηκε περαιτέρω, παρότι εδώ και μερικές εβδομάδες, τα δελτία καιρού και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων ενέπνεαν αισιοδοξία.

Περισσότερες από τις μισές ηπειρωτικές πολιτείες βρίσκονται επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας από το καλοκαίρι. Οι έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου βελτίωσαν την κατάσταση. Όπως αποδείχθηκε ωστόσο, υπήρξαν μόνο μια μικρή παρένθεση: σύμφωνα με το επίσημο εβδομαδιαίο δελτίο ξηρασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, επηρεάζεται πλέον ακόμη μεγαλύτερο μέρος της χώρας - και μάλιστα ακόμη περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο, το 60,1% των 48 νοτιότερων πολιτειών τελούν σε συνθήκες ξηρασίας από την περασμένη Τρίτη, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό διαμορφωνόταν σε 58,5%. Το ποσοστό των εκτάσεων, όπου η ξηρασία χαρακτηρίζεται «ακραία» ή «αξιοσημείωτη», ανέρχεται πλέον σε 19,04 από 18,3%.

Όπως τόνιζε μετεωρολόγος στο Associated Press, τα ποσοστά αυτά δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία: η ξηρασία συνήθως υποχωρεί καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, ενώ το επίσημο δελτίο απλώς καταγράφει μία εβδομάδα χωρίς βροχή σε μεγάλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι περιοχές με βροχές, όπως οι βορειοδυτικές πολιτείες, δεν βρίσκονται σε ξηρασία, ενώ στις περιοχές που χρειάζονται τις βροχές για να μπει τέλος στην ξηρασία... δεν βρέχει», εξήγησε ο Ρίτσαρντ Χέιμ της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. «Περιμένω η περιοχή που πλήττεται από ξηρασία να γίνει μεγαλύτερη» μέσα στις επόμενες μέρες.


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη, επιστημονική εξήγηση για τη μεγάλη διάρκεια και ένταση του φαινομένου ούτε και εκτιμήσεις για το πόσο θα διαρκέσει.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...