Η Ρωσία πρόκειται να έχει έτοιμο το σχέδιο προστασίας κατά απειλών μετεωριτών μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός εκτάκτων αναγκών και πολιτικής προστασίας Vladimir Puchkov. Η ανακοίνωση έρχεται ύστερα από την πτώση του μετεωρίτη στο Chelyabinsk πριν από ένα μήνα περίπου.
«Το σχετικό πρόγραμμα στην τελική του μορφή θα έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε ο Puchkov προσθέτοντας πως αυτό θα περιλαμβάνει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον γενικό πληθυσμό για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον.
Συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών έτσι ώστε να βρεθεί άμεσα τόσο για το θέμα των υποβρυχίων όσο και των ναυπηγείων συνολικότερα.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Vladimir Popovkin υπήρξε επικριτικός για τα μέχρι βήματα που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο τομέα κάνοντας επιπρόσθετα λόγο για τη δημιουργία ενός συστήματος «αποτροπής» κίνδυνου που ουσιαστικά ενέχει την έννοια της αναχαίτισης μετεωρίτη.
Έτσι ο Popovkin πρότεινε τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού οργάνου και το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη ενός συστήματος το οποίο θα αποτρέπει την απειλές μετεωριτών προσθέτοντας πως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων μέχρι στιγμής από διάφορους κλάδους της ρωσικής κυβέρνησης είναι ασυντόνιστες μεταξύ τους και δεν έχουν μια κοινή επιχειρησιακή βάση.
«Η ρωσική Ακαδημία επιστημών θα πρέπει να γίνει το βασικό όργανο ανάπτυξης ενός συστήματος επιτήρησης αστεροειδών, ενώ η Roscosmos θα είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση όλων αυτών των σωμάτων», είπε ο επικεφαλής της Roscosmos.
Ο ίδιος τόνισε πως η Roscosmos το παρόν χρονικό διάστημα προσπαθεί να αναγνωρίσει και να κατηγοριοποιήσει όλα τα εν δυνάμει επικίνδυνα διαστημικά σώματα για τον πλανήτη.
Ο διευθυντής της ρωσικής ακαδημίας Επιστημών Boris Shustov δήλωσε πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν εξαιρετικά δυνατά τηλεσκόπια τα οποία θα βρίσκονται στο έδαφος όσο και σε τροχιά καθώς τα υπάρχοντα τηλεσκόπια στη Γη δεν μπορούν να αναγνωρίσουν όλους τους αστεροειδής.
«Είναι επιτακτικά αναγκαίο να γίνει κάτι τέτοιο καθώς ο μετεωρίτης που έπεσε στη Ρωσία δεν ανήκε καν στην κατηγορία των αστεροειδών που είχαμε κατατάξει ως εν δυνάμει επικίνδυνους για τον πλανήτη» είπε ο Shustov.
Μάλιστα όπως είπε πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η κατασκευή του μεγάλου τηλεσκοπίου ΑΖΤ-33 το οποίο κατασκευάζεται κοντά στην λίμνη Βαϊκάλη και το οποίο έχει προβλεπόμενο κόστος 17 εκατ. $
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου