Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Από τί κινδυνεύει η Καλιφόρνια;


Κύματα ύψους οκτώ ή και περισσότερων μέτρων θα μπορούσαν να πλήξουν τη βόρεια Καλιφόρνια, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή 250.000 ανθρώπων, που ζουν σε παράκτιες ζώνες.

Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, αν ένας σεισμός μεγέθους 8 βαθμών έπληττε την περιοχή, υποστηρίζει έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Γεωφυσικής (USGS).


«Οι τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα καταστροφικά τσουνάμι έφεραν στο φως την επικινδυνότητά τους», τονίζεται στην έρευνα, η οποία αναφέρεται στο τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και του 2011 στην Ιαπωνία.

«Ιστορικά και γεωλογικά στοιχεία δείχνουν πως οι ακτές της Καλιφόρνιας έχουν ήδη ζήσει τσουνάμι αυτού του μεγέθους και έχουν απειληθεί από τσουνάμι τα οποία προκάλεσε διαφορετικά φαινόμενα», όπως σεισμοί μικρής ή μεγάλης ισχύος.

Έκθεση 60 σελίδων που επισυνάπτεται στην έρευνα και συντάχθηκε από την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Καλιφόρνιας περιλαμβάνει λεπτομερείς χάρτες που δείχνουν τις ακτές, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο, από το Σαν Ντιέγκο στο Λος Άντζελες και το Όκλαντ κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε περίπτωση σεισμού προέρχεται από το ρήγμα της Κασκάντια, που διατρέχει μια περιοχή περίπου 1.000 χιλιομέτρων από τη βόρεια Καλιφόρνια ως το Βανκούβερ, υπογραμμίζεται στην έρευνα.

Το ρήγμα αυτό έχει ενεργοποιηθεί και έχει προκαλέσει τσουνάμι τουλάχιστον επτά φορές εδώ και 3.500 χρόνια, με διαλείμματα που κυμαίνονται από 140 ως χίλια χρόνια. Το τελευταίο χρονολογείται από το 1700.

«Ένας μελλοντικός σεισμός που θα συνδέεται με το ρήγμα της Κασκάντια (μεγέθους τουλάχιστον 8 βαθμών) θα προκαλέσει κύματα οκτώ μέτρων ή και μεγαλύτερα και θα πλημμυρίσει τις ζώνες αυτές μέσα σε 15 ως 20 λεπτά από την αρχική δόνηση», προειδοποιεί η έκθεση.

Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στις ζώνες, οι οποίες είναι πιθανόν να πλημμυρίσουν από τσουνάμι φτάνει τους 267.000, ενώ άλλοι 169.000 εργάζονται στις συγκεκριμένες περιοχές. Ο αριθμός του μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την ώρα της ημέρας, για παράδειγμα στις τουριστικές παραλίες.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...