Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

«Βουλιάζει» το Λονδίνο

Καταστροφικές πλημμύρες προδιαγράφει το μέλλον για τη Μεγάλη Βρετανία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που αναμένεται να μεταβάλει ριζικά τις καιρικές συνθήκες στη νησιωτική χώρα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά πως αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, το κόστος της ζημιάς από τη διάλυση των υποδομών σε δρόμους, γέφυρες και κτίρια θα εκτοξευθεί στα 12 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, από το 1,2 δισ. που είναι σήμερα.

Το πλήγμα για τους κατοίκους της Γηραιάς Αλβιώνας θα είναι τεράστιο, καθώς το χειρότερο σενάριο προβλέπει πως το 2080 κάθε χρόνο 5.000.000 άνθρωποι θα βλέπουν τις περιούσιες τους να χάνονται κάτω από το νερό. Μέχρι το 2050 ο ετήσιος αριθμός των πολιτών που θα επηρεαστούν από τις πλημμύρες υπολογίζεται μεταξύ 1,66 και 3,64 εκατομμυρίων.

«Οι πλημμύρες θα δημιουργηθούν από την αύξηση των βροχοπτώσεων τόσο σε συχνότητα όσο και σε ποσότητα νερού. Πολλά ποτάμια θα ξεχειλίσουν, όπως για παράδειγμα ο Τάμεσης στο Λονδίνο, ενώ σε ορισμένες πόλεις είναι σίγουρο πως τα φρεάτια δεν θα αντέξουν τις μεγάλες βροχές με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε λίμνες», προειδοποιεί ο επικεφαλής της μελέτης και επιστημονικός σύμβουλος του Βρετανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Σερ Μπομπ Γουάτσον.

Για τη βρετανική πρωτεύουσα οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Το επίπεδο της θάλασσας αναμένεται να έχει ανέβει στο Λονδίνο έως και δύο μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι πλημμύρες είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης των Βρετανών, που έχουν δει με τα μάτια τους τα καταστροφικά αποτελέσματα των ισχυρών βροχοπτώσεων και μάλιστα όχι πολύ παλιά. Το 2007 ήταν η πιο «υγρή» χρονιά, από το 1766, που ξεκίνησε η καταγραφή των βροχοπτώσεων στη χώρα.

Εκείνο το καλοκαίρι δύο μεγάλες νεροποντές, η πρώτη στις 24 Ιουνίου στο Γιόρκσαϊρ και η δεύτερη στις 19 Ιουλίου στην κοιλάδα του ποταμού Σέβερν, μετέτρεψαν σε λίμνες ολόκληρες περιοχές όπως τις πόλεις Χαλ και Ντονκάστερ, ενώ, ακόμη πιο άτυχη, η πόλη του Τεουκέσβερι έγινε νησί σε ένα βράδυ!


Άνοδος θερμοκρασίας.

Εκτός από τις έντονες βροχοπτώσεις, οι επιστήμονες προβλέπουν σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας με επιπτώσεις σε άνυδρες περιοχές στα βόρεια, νότια και ανατολικά της χώρας, όπου θα σημειωθούν εκτεταμένες ξηρασίες. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των ασθενειών σε ηλικιωμένους και παιδιά και μείωση των αρδευτικών αποθεμάτων για τους αγρότες.

Ανάλογη ξηρασία το 2010 οδήγησε στο διπλασιασμό της τιμής των σιτηρών, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την εγχώρια οικονομία. Τα ζεστά καλοκαίρια αναμένεται να προκαλέσουν 500-5.900 θανάτους ετησίως, μέχρι το 2050, σύμφωνα με την αποκαλυπτική επιστημονική μελέτη.


Οφέλη

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η κλιματική αλλαγή θα φέρει και ορισμένα οφέλη στη Μεγάλη Βρετανία. Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική θα δημιουργήσει νέες συντομότερες διαδρομές προς την Ασία, με αποτέλεσμα την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με τη μεγάλη αγορά της Ανατολής. Επιπλέον, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα μειωθεί από 3.900 έως 24.000 ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κρύο, οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με όσους εκτιμάται ότι θα χάσουν τη ζωή τους από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί με το κρύο στη Βρετανία είναι η περυσινή χρονιά, όταν μόνο για το Λονδίνο το ημερήσιο κόστος για την αντιμετώπιση του πολικού ψύχους ήταν 600 εκατομμύρια λίρες.

Θετικές προβλέπονται και οι επιπτώσεις στις σοδειές χάρη στην επιμήκυνση της καλλιεργητικής περιόδου λόγω του καλού καιρού. Για παράδειγμα, η αύξηση στην παραγωγή ζαχαροτεύτλων αναμένεται να φτάσει έως 70% έως το 2050.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...