Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ο πάγος λιώνει, το έδαφος της Γροιλανδίας ανυψώνεται

Το ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι του 2010 μείωσε το βάρος του πάγου στη Γροιλανδία κατά 100 δισεκατομμύρια τόνους. Λόγω της μειωμένης πίεσης, το έδαφος του νησιού ανυψώθηκε σε ορισμένα σημεία έως και δύο εκατοστά, αποκαλύπτουν μετρήσεις από σταθμούς GPS.

Οι γεωλόγοι γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι ο φλοιός της Γης είναι στην πραγματικότητα ελαστικός και αντιδρά στις αυξομειώσεις του υπερκείμενου βάρους. Μάλιστα ολόκληρη η βόρεια Ευρώπη συνεχίζει να ανυψώνεται τα τελευταία 10.000 χρόνια, μετά την υποχώρηση των πάγων που την κάλυπταν την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Όμως οι μεταβολές αυτές είναι συνήθως εξαιρετικά αργές. Η ανύψωση της νότιας Γροιλανδίας, αντίθετα, συνέβη εξαιρετικά γρήγορα στη γεωλογική κλίμακα χρόνου. Χρειάστηκαν μόλις πέντε μήνες για να ανυψωθεί κατά 20 χιλιοστά το έδαφος στη νότια Γροιλανδία, όπου η υποχώρηση των πάγων ήταν εντονότερη.

Περίπου στο μέσο του νησιού η ανύψωση περιορίστηκε στα 5 χιλιοστά, ενώ στις βόρειες ακτές ήταν σχεδόν μηδενική, αναφέρει η ομάδα του Μάικλ Μπέβις στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Δεδομένου ότι η ανύψωση του εδάφους είναι ανάλογη της μείωσης της μάζας του υπερκείμενου πάγου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούν στο μέλλον να υπολογίζουν την απώλεια πάγου μετρώντας την κατακόρυφη μετατόπιση του εδάφους.

Αυτό θα έχει μεγάλη σημασία μετά το 2015, όταν τεθούν εκτός λειτουργίας οι δίδυμοι δορυφόροι GRACE της NASA που μετρούν σήμερα το πάχος του καλύμματος πάγου.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...