Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Χιλή : Ισχυρός σεισμός 7,2 ρίχτερ

Σεισμική δόνηση 7,2 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Χιλή, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Ο σεισμός ταρακούνησε κτίρια στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής, η ONEMI, ανακοίνωσε ότι προχωράει στην εκκένωση ορισμένων παράκτιων περιοχών προληπτικά.


Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίστηκε 103 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πόλης Τάλκα, ανέφερε το USGS. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα.
Σεισμοί ισχύος μεγαλύτερης από 7 βαθμούς είναι ικανοί να προκαλέσουν εκτεταμένες, μεγάλες καταστροφές.

Πάντως η ONEMI ανέφερε ότι δεν αναμένει να προκληθούν τσουνάμι, ή σεισμικά κύματα.
Ο σεισμός σημειώθηκε στην ίδια περιοχή η οποία είχε πληγεί από τον μεγάλο σεισμό 8,8 βαθμών και τα συνεπακόλουθα τσουνάμι το 2010 με αποτέλεσμα περίπου 500 άνθρωποι να βρουν το θάνατο.


Δεν αναφέρθηκαν τσουνάμι, νεκροί ή σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με ΜΜΕ στη Χιλή, η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στην περιοχή της Τάλκα. Ο σεισμός ταρακούνησε κτίρια στην πρωτεύουσα Σαντιάγο. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι προέβησαν στην εκκένωση ορισμένων παράκτιων περιοχών προληπτικά.

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από παράκτιες περιοχές, ανάμεσά τους και κάτοικοι της Κονστιτουσιόν, που είχε πληγεί από το τσουνάμι του 2010.

Ο σεισμός και το τσουνάμι του 2010 είχαν προκαλέσει ζημιές ύψους 8 δισ. δολαρίων ΗΠΑ σε ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ οι ζημιές για την οικονομία της Χιλής ανήλθαν περίπου στο διπλάσιο.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...