Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012

Ηλιακή καταιγίδα «χτύπησε» την Γη!


Η αιχμή της ηλιακής καταιγίδας που είχε προβλεφθεί ότι θα ξεσπάσει μετά από μια μαζική έκρηξη στον ήλιο την περασμένη Πέμπτη έφτασε στη Γη.

Το αμερικανικό διαστημικό κέντρο προβλέψεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ανέφερε ότι μια κατηγορίας G1,-ήσσονος σημασίας-, γεωμαγνητική καταιγίδα είναι σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα.

Η καταιγίδα θα μπορούσε να φθάσει στην κατηγορία G2, -μέτριας σημασίας- κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανέφερε η NOAA.

Οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τα ηλεκτρικά δίκτυα, την κινητή τηλεφωνία, καθώς επίσης και τις αεροπορικές συγκοινωνίες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανέφερε ότι η ηλιακή καταιγίδα δεν προκάλεσε καμία ζημία σε δορυφόρους.

«Ένα τέτοιο φαινόμενο διαρκεί μερικές ημέρες και προκαλεί μαζικές ταλαντώσεις στο μαγνητικό πεδίο», δήλωσε ο Μάρκους Λαγκράφ, από το δορυφορικό κέντρο ελέγχου στο Ντάρμσταντ, της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το space.com, όπως αναφέρει το newsit.gr, οι διεθνείς οργανισμοί διαστήματος ανέμεναν την ηλιακή καταιγίδα μετά από τη μαζική ηλιακή έκρηξη – γνωστή ως στεφανιαία μαζική έκρηξη- που ξέσπασε στον ήλιο την Πέμπτη.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...