Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Σεισμός: Πόσο κινδυνεύει το Βόρειο Αιγαίο;

'
 
Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λήμνου, κάνει τους επιστήμονες να μιλάνε για ενεργοποίηση του Ρήγματος της Ανατολίας που ξεκινά νοτίως του Καυκάσου, διασχίζει  τη Βόρεια Τουρκία και καταλήγει στη θάλασσα του Μαρμαρά, προς την Κωνσταντινούπολη και από εκεί προς τη Βουλγαρία, ενώ ένα δεύτερο τόξο φτάνει στα παράλια της Μικράς Ασίας και της θάλασσα του Βορείου Αιγαίου.
 
Τον περασμένο Ιούνιο, ο διακεκριμένος Τούρκος σεισμολόγος Αχμέτ Μετέ Ισίκκαρα, υποστηρίξει ότι θα γίνει μεγάλος σεισμό στην Κωνσταντινούπολη έως το 2014 με βαση στατιστικά δεδομένα της περιοχής.
 
 
Σχολιάζοντας τότε την τοποθέτηση του Τούρκου συναδέλφου του, o καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Τσελέντης, είχε δηλώσει πως θεωρεί πιθανό έναν μεγάλο σεισμό τα επόμενα χρόνια στην συγκεκριμένη περιοχή, αφού έχει συσσωρευτεί μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας.
 
Πάντως η σημερινός σεισμός, που οι Τούρκοι τον δίνουν 6,2 Ρίχτερ, απελευθέρωσε μεγάλα ποσά ενέργειας και έτσι ίσως τα χειρότερα να έχουν αποφευχθεί αφού η Λήμνος και η Λέσβος, αλλά και η Σαμοθράκη είναι πολύ κοντά στα ρήγματα.
 
 
Η θάλασσα του Μαρμαρά έχει ένα σεισμικό κενό σε τμήμα μήκους 100 χλμ., το οποίο δεν έχει «σπάσει» από το 1766 και είναι ικανό να «δώσει» σεισμό της τάξης των 7,4 Ρίχτερ. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στο ρήγμα έγιναν στο Γκάνος το 1912 και στο Ιζμίτ το 1999 (7,4 Ρίχτερ).
 
 
Στις 17 Αυγούστου 1999, το Ρήγμα της Ανατολής έδωσε σεισμό μεγέθους 7,4 Ρίχτερ, όπου σκοτώθηκαν 15.000 άνθρωποι στην Τουρκία. Ακολούθησε 21 ημέρες μετά, στις  7 Σεπτεμβρίου 1999, ο πολύνεκρος σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ στην Αθήνα, ο οποίος πάντως δεν είχε καμία σχέση με τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης ή έτσι υποστηρίζουν οι αρμόδιοι .
 
Πάντως υπάρχουν φόβοι για ενεργοποίηση του Ρήγματος της Ανατολής και κατά πόσο η Κωνσταντινούπολη θα αντέξει έναν αντίστοιχο, ή μεγαλύτερο, σεισμό όπως αυτός του 1999.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...