Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ανησυχούν οι επιστήμονες για την αυξανόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα


Όχι ένα ούτε δύο ούτε τρία αλλά επτά ηφαίστεια βρίσκονται σήμερα σε ενεργή φάση στον Ειρηνικό ωκεανό, η συγκυρία αυτή φοβίζει τους επιστήμονες όπου μελετάνε το κάθε ηφαίστειο ξεχωριστά.

Τα δυτικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τα πρώτα αποτελέσματα από την μελέτη της διεθνούς ομάδας επιστημόνων που εργάστηκε στην...Καμτσάτκα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως οι σεισμοί στην Καμτσάτκα έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.


Οι ισχυρές εκρήξεις και τα τσουνάμι συμβαίνουν εκεί τουλάχιστον..... πέντε φορές στα χίλια χρόνια, όμως και στα ενδιάμεσα δεν εγγυάται κανείς, ότι θα υπάρξει ησυχία. Τα στοιχεία που έχουν λάβει οι επιστήμονες, είναι απαραίτητα για την διαρρύθμιση των οικονομικών κινδύνων στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η εκστρατεία στην Καμτσάτκα της καθηγήτριας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της πολιτείας Ουάσιγκτον κυρίας Joanne Bourgeois, και των άλλων ξένων ερευνητών, ήταν η αρχή μιας εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας. Η ουσία της βρίσκεται στην αξιολόγηση της σεισμικής επικινδυνότητας στην χερσόνησο.

Προηγουμένως στην Καμτσάτκα είχαν εργαστεί μόνο οι σεισμολόγοι και ηφαιστειολόγοι της Σοβιετικής Ένωσης. Η ομάδα της Joanne Bourgeois αποκατέστησε τον αρχαίο χάρτη της σεισμικής ιστορίας της χερσονήσου και τον χάρτη της ακτογραμμής του παρελθόντος.

Οι επιστήμονες έσκαβαν βαθείς λάκκους, για να δουν την εναλλαγή των στρωμάτων του ιζηματογενούς πετρώματος. Βάσει τους βάθους και της δομής τους μπορεί να καταλάβει κανείς, κατά πόσο συχνά σε αυτή την περιοχή υπήρξαν φυσικές καταστροφές και ποια ήταν η δύναμή τους.
Οι Ρώσοι ειδικοί της ιστορίας των σεισμών, οι παλαιοσεισμολόγοι, χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο.


Τα μέλη της εκστρατείας της Joanne Bourgeois περπάτησαν μεγάλες αποστάσεις, διότι στη χερσόνησο σχεδόν δεν υπάρχουν δρόμοι. Είδαν αρκούδες, οι οποίες όμως ήταν ήρεμες. Τους μάστιζαν τα κουνούπια. Στην έρευνά τους οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν ρωσικούς χάρτες σεισμικών κινδύνων της χερσονήσου.

Περίπου κάθε 2 χρόνια στην Καμτσάτκα σημειώνονται σεισμοί μεγέθους 7 βαθμών. Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο για την παγκόσμια οικονομία. Οι σεισμοί πρέπει να το λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των κινδύνων στις θαλάσσιες μεταφορές, όπως επίσης και κατά τον σχεδιασμό των κτηρίων στην ευρεία περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών ακτών των ΗΠΑ – διότι κι εκεί φτάνουν τα τσουνάμι από τους σεισμούς της Καμτσάτκα.
Έξι χρόνια πριν ένα κύμα έφτασε στις ακτές της Καλιφόρνιας και επέφερε μεγάλες ζημιές. Σύμφωνα με τον Αλεξέι Ζαβιάλοφ, εμπειρογνώμονα του Ινστιτούτου φυσικής της Γης, στην ίδια την Καμτσάτκα οι οικοδόμοι εδώ και πολύ καιρό ακούν τους σεισμολόγους.

- Αν δεν υπήρχαν οι επιστήμονες, στην Καμτσάτκα εδώ και πολύ καιρό θα είχαν κατασκευάσει ατομικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως το ρωσικό Ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας ήταν εναντίον του ΑΗΣ, και η γνώμη τους στάθηκε καθοριστική.

Και στην Σοβιετική Ένωση οι εντατικές έρευνες της σεισμογενής περιοχής της Καμτσάτκα δεν πραγματοποιούταν πάντα. Όπως συνήθως, αιτία για να ξεκινήσουν οι έρευνες, στάθηκε μία καταστροφή. Το 1952 το κύμα από σεισμό της Καμτσάτκα μεγέθους 9 βαθμών, κατέστρεψε ολοσχερώς την πόλη Σεβερο-Κουρίλσκ στο νησί Παραμουσίρ. Σκοτώθηκε ο μισός πληθυσμός της.

Η πόλη ξανακτίστηκε σε λόφους, όπου δεν μπορούν να φτάσουν και τα πιο υψηλά τσουνάμι. Και από τότε οι ντόπιοι κάτοικοι έχουν πάντα ένα έτοιμο σακίδιο κοντά στην είσοδο του σπιτιού τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...