Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Ποιος κέρδισε από το σενάριο της συντέλειας του κόσμου;

 
Λιγότερα κέρδη από αυτά της αρχής της Χιλιετίας
 
 
Το τέλος του κόσμου έμεινε στην ιστορία. Τώρα πια μπορούμε χωρίς ενδοιασμούς να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα. Σε ποιους συνέφερε η ιδέα της αποκάλυψης; Εφόσον το ένα δέκατο των κατοίκων της Γης πίστεψε ότι την 21 Δεκεμβρίου του 2012 όλα θα τελειώσουν. Πόνταραν στο φόβο οι επιχειρηματίες και κέρδισαν αξιόλογα ποσά.
 
Το μεγαλύτερο κέρδος από το τέλος του κόσμου μπόρεσαν να το πάρουν οι εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας, των ΜΜΕ, οι διαφημιστικές εταιρείες και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, επισημαίνουν πολλοί ειδικοί. Μάλιστα μεταξύ του Μεξικού και του Ελ Σαλβαδόρ είχε υπογραφεί επίσημη συμφωνία για τη διαφήμιση του τέλους του κόσμου. Ως αποτέλεσμα η γενέτειρα του πολιτισμού των Μάγια φέτος φιλοξένησε σχεδόν τριπλάσιους τουρίστες απ’ ότι συνήθως.
 
 
Τις παραμονές του τέλους του κόσμου στη δεύτερη θέση στα κέρδη βρέθηκε η οικοδομική βιομηχανία. Στην Αμερική τα σπίτια-καταφύγια πωλούνταν από 10 χιλ. δολάρια. Στη Ρωσία πωλούσαν εισιτήρια εισόδου σε ειδικά υπόγεια καταφύγια (από χίλια δολάρια το άτομο). Στο Διαδίκτυο ήταν δημοφιλείς διάφορες φανέλες με επιγραφές τύπου «Είναι η τελευταία ημέρα», πακέτα με διάφορα είδη για το τέλος του κόσμου (σπίρτα, κεριά και βότκα) και σημειωματάρια για μηνύματα για τις μελλοντικές γενιές.
 
Κάθε άλλο παρά όλοι συμφωνούν με το ότι τις παραμονές της αποκάλυψης οι επιχειρηματίες μπόρεσαν να κερδίσουν μεγάλα ποσά. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αναθυμούνται τις αρχές του 21ου αιώνα, που ανάμεσα στις δημοφιλείς ήταν η ιδέα του εκμηδενισμού των κομπιουτερικών συστημάτων. Και ως συνέπεια – η πτώση των αεροπλάνων. Τότε για την εκπόνηση ειδικού λογισμικού ασφαλείας οι Αμερικανοί προγραμματιστές είχαν κερδίσει περίπου 200 εκατ. δολάρια.
 
 
Σε σύγκριση μ΄αυτό το κέρδος των επιχειρηματιών τις παραμονές του 2013 ήταν ασήμαντο, επισημαίνει ο επικεφαλής του γκρουπ «Κομμουνικάτορ» Βίκτωρ Μάικλσον:
 
«Το τέλος του κόσμου το 2012 δεν απέφερε μεγάλο κέρδος. Νομίζω ότι σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό συνέφερε στα ΜΜΕ, τα οποία πάντα χρειάζονται θέματα για να γράφουν. Και η συντέλεια του κόσμου αποτέλεσε θαυμάσια ευκαιρία για να διαδώσουν ιστορίες και παραμύθια. Τελικά βγήκε ένα είδος πληροφοριακό Halloween με ιστορίες τρόμου, το οποίο διασκέδασε τους έξυπνους ανθρώπους, ενώ για τους όχι και πολύ έξυπνους αποτέλεσε αφορμή για γαργάλημα των νεύρων».
 
 
Ίσως, για το τέλος του κόσμου κανείς δεν θα ήξερε τίποτα, αν δεν ήταν ο Ρώσος επιστήμονας Γιούρι Κνορόζοφ. Ακριβώς αυτός είναι που αποκρυπτογράφησε τη γλώσσα των Μάγια. Και μπόρεσε να διαβάσει το ημερολόγιό τους, στο οποίο η 21η Δεκεμβρίου του 2012 έχει οριστεί ως Ημέρα Χ.
 
 
Η κυριότερη ανακάλυψη, στην οποία κατέληξε ο γλωσσολόγος κατά τη διάρκεια του έργου του είναι ότι κάθε σημείο των Μάγια δεν σημαίνει γράμμα, αλλά συλλαβή. Αυτό αποτέλεσε εντυπωσιακό άλμα στο ζήτημα της μελέτης της γραφής των Ινδιάνων, λέει ο συγγραφέας Ολέγκ Σίσκιν:
 
«Ο συμπατριώτης μας Γιούρι Κνορόζοφ κατόρθωσε να αποκρυπτογραφήσει αυτά τα δεδομένα τόσο αποτελεσματικά και απλά, που εξέπληξε πολλούς. Ο Αμερικανός επιστήμονας Thomson εδώ και χρόνια προσπαθούσε να αποδείξει ότι η αποκωδικοποίηση του Κνορόζοφ είναι επινόηση, όμως πριν από το θάνατό του παρακάλεσε τους συναδέλφους του να πουν στο Ρώσο επιστήμονα ότι είχε δίκιο».
 
 
Σήμερα ήδη μπορεί κανείς να γνωριστεί με τις προβλέψεις για τις αποκαλύψεις των αμέσως προσεχών χρόνων. Λοιπόν, το τέλος του κόσμου μπορεί να έρθει σύμφωνα με τη μυθολογία Νορβηγών το 2013, σύμφωνα με εκδοχή επιστημόνων, το ηλιακό σύστημα θα απορροφηθεί από την κοσμική σκόνη το 2014, ενώ ο θανατηφόρος ιός Έμπολα θα εξολοθρεύσει την ανθρωπότητα το 2015.
 
Για όσους επιζήσουν και μετά από αυτές τις ημερομηνίες, το ημερολόγιο των τελών του κόσμου θα ανανεώνεται τακτικά.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...