Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η «επίσκεψη» του μετεωρίτη 2012 DA14


Στην κοντινή απόσταση των 27.000 χιλιομέτρων πέρασε τελικά από τη Γη, ο αστεροειδής οποίος είχε εντοπιστεί και τεθεί σε παρακολούθηση από τη NASA και τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια ανά τον κόσμο.

Η διέλευση πραγματοποιήθηκε χτές το βράδι ήταν πραγματικά πολύ κοντινή με την επιφάνεια του πλανήτη μας καθώς η απόσταση αυτή ήταν μικρότερη από το ύψος της γεωσύγχρονης τροχιάς (35.786 χμ) στην οποία βρίσκονται δεκάδες τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι.

Ο αστεροειδής με την ονομασία 2012 DA14 έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα και πέρασε πιο κοντά από τη Γη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ουράνιο αντικείμενο του οποίου η τροχιά είχε υπολογιστεί εκ των προτέρων.

Αστρονόμοι από όλο τον κόσμο έστρεψαν πολυάριθμα οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια προς τον 2012 DA14, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν από σχετικά κοντινή απόσταση έναν αστεροειδή αξιοπρεπούς μεγέθους.

Η ιστοσελίδα της NASA παρείχε ζωντανή κάλυψη και σχολιασμό του περάσματος, χρησιμοποιώντας εικόνες από τηλεσκόπια στην Αυστραλία και την Ευρώπη.

Ο 2012 DA14 ανακαλύφθηκε το Φεβρουάριο του 2012 από αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγρα της Ισπανίας. Δεν τέθηκε ποτέ θέμα κινδύνου πρόσκρουσης με τη Γη, και οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο πρόσκρουσης σε μελλοντικά περάσματα.

Ωστόσο το ιδιαίτερα κοντινό πέρασμα του αστεροειδή, σε συνδυασμό με την πτώση μετεωρίτη στη Ρωσία που οδήγησε στον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων, επισήμανε το γεγονός ότι η Γη βρίσκεται εν μέσω ενός «κοσμικού σκοπευτηρίου», σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές της NASA, σε συνεργασία με αστρονόμους και αστροφυσικούς από όλο τον κόσμο, έχουν εντοπίσει σχεδόν όλους τους αστεροειδείς μεγάλου μεγέθους, οι οποίοι θα μπορούσαν να απειλήσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό, και κανένας εξ αυτών δεν εμφανίζεται να βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη στο άμεσο μέλλον.

Έχουν καταγραφεί περίπου 9.600 περιπτώσεις, αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παραπάνω από ένα εκατομμύριο αστεροειδείς και μετεωρίτες στη διαστημική «γειτονιά» της Γης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...