Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Τσουνάμι ύψους ενός μέτρου χτύπησε τα νησιά Σολομώντα έπειτα από ισχυρό σεισμό


Χαμηλό τσουνάμι, ύψους περίπου ενός μέτρου, χτύπησε τα ανατολικά νησιά Σολομώντα μετά από ισχυρότατο σεισμό 8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στον Ειρηνικό.

Οι αρχικές προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε άλλα νησιά έχουν αρθεί. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν στην ακτή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

O σεισμός, ισχύος 8 βαθμών, χτύπησε στις 03:12 ώρα Ελλάδας ανατολικά των νησιών Σολομώντα και βόρεια του Βανουάτου με εστιακό βάθος 28,7 χλμ. Τον ακολούθησαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, ισχύος περί των 5 βαθμών οι περισσότεροι.
Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών στα νησιά είχαν ήδη υποχωρήσει σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία αρχικά αφορούσε σημεία μέχρι και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Τσουνάμι ύψους 0,9 μέτρων καταγράφηκε στη Λάτα, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Νησιών, ενώ χαμηλότερα κύματα έφτασαν και στο Βανουάτου και τη Νέα Καληδονία.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού των Νησιών του Σολομώντα έκανε λόγο για ζημιές σε περίπου 50 σπίτια και ιδιοκτησίες που βρίσκονταν κοντά στην ακτή.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...