Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ένα λεπτό πιο κοντά στα μεσάνυχτα οι δείκτες του «Ρολογιού της Ημέρας της Κρίσης»

Ένα λεπτό πιο κοντά στα μεσάνυχτα κινήθηκε ο δείκτης του συμβολικού «Ρολογιού της Καταστροφής», εξαιτίας της «ανεπαρκούς προόδου» στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της αποπυρηνικοποίησης.

Την απόφαση ανακοίνωσε ενημερωτική επιθεώρηση (Bulletin of the Atomic Scientists). Πλέον το διάσημο «Ρολόι της Ημέρας της Κρίσης» (Doomsday Clock) δείχνει 23:55.

Το 2010 οι επιστήμονες είχαν αποφασίσει τη μετακίνηση των δεικτών ένα λεπτό νωρίτερα, θεωρώντας ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έκαναν βήματα για τα ζητήματα που απειλούν τον κόσμο.

«Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η τάση δεν συνεχίστηκε και δεν αντιστράφηκε» ανέφερε ανακοίνωση του BAS.

Η αποτυχία των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ιράν, της Ινδίας, του Πακιστάν, της Αιγύπτου και του Ισραήλ να εφαρμόσουν τη Συνθήκη CTBT για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Test Ban Treaty), καθώς και η αποτυχία της Βορείου Κορέας να σταματήσει η παραγωγή πυρηνικών υλικών, «συνεχίζει να προκαλεί για τον κόσμο σε κίνδυνο από τη συνεχή ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων», ανέφερε μέλος της επιτροπής του BAS.

Η καταστροφή στη Φουκουσίμα (και τα ερωτηματικά που αυτή δημιούργησε), καθώς και η κλιματική αλλαγή οδήγησαν στην απόφαση για μετακίνηση των δεικτών του Ρολογιού.

Το συμβολικό ρολόι έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1945, λίγο μετά τη ρίψη ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία, σε ενημερωτική επιθεώρηση (Bulletin of the Atomic Scientists) που διανέμετο στους πυρηνικούς φυσικούς. Έκτοτε αναπτύχθηκε σε έναν οργανισμό που επικεντρώνεται ευρύτερα στις απειλές που δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος για την επιβίωσή του.
 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...