Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

«Ο κόσμος ακολουθεί μια αδυσώπητη πορεία προς την άβυσσο»

Ο κόσμος ακολουθεί μια «αδυσώπητη» πορεία προς την άβυσσο, καθώς σοβαρά προβλήματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές και ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου «απέχουν πολύ» από μια λύση, επισημαίνει ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της χώρας Cubadebate.


Την ευθύνη για την «αδυσώπητη πορεία προς την άβυσσο» επιρρίπτει ο πρώην πρόεδρος της Κούβας εν μέρει στην ανακάλυψη και την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων του, όπως ονομάζεται, «σχιστολιθικού φυσικού αερίου» στον κόσμο.

«Πολλοί κίνδυνοι μας απειλούν, αλλά δύο από αυτούς –ο πυρηνικός πόλεμος και η κλιματική αλλαγή– είναι κρίσιμοι και απέχουν πολύ από μια λύση», υπογραμμίζει στο άρθρο του.
«Αν μιλήσουμε για μια ‘αδυσώπητη’ πορεία (προς την άβυσσο) θα είμαστε σίγουρα πιο κοντά στην πραγματικότητα», προσθέτει ο 85χρονος Κάστρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος διαθέτει σήμερα περισσότερους από «20.000 πυρηνικούς πυραύλους», ενώ η χρήση «μόλις μιας εκατοστής» από αυτούς «θα αρκούσε» για να προκαλέσει «τον τρομερό θάνατο» όλων των κατοίκων της Γης, επισημαίνει.

Το άρθρο αυτό με τίτλο «Η πορεία προς την άβυσσο» είναι το πρώτο που δημοσιεύει φέτος ο Φιντέλ Κάστρο, για τον οποίο κυκλοφορούσαν τη Δευτέρα στο Twitter φήμες ότι πέθανε.

Προηγούμενο άρθρο του είχε δημοσιευτεί στα κουβανικά μέσα ενημέρωσης στις 13 Νοεμβρίου.
Ο Κάστρο, ο οποίος αποσύρθηκε από την εξουσία το 2006 για λόγους υγείας, καταδικάζει επίσης την έλλειψη πολιτικής όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές και επικρίνει την τεχνική που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η οποία κατηγορείται για μόλυνση του υπεδάφους. Οι οικολόγοι σε πολλές χώρες αγωνίζονται εναντίον της.

Το σχιστολιθικό αέριο είναι το φυσικό αέριο το οποίο υπάρχει εγκλωβισμένο σε στρώματα σχιστόλιθου. Την περασμένη δεκαετία ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει σε αφθονία στον κόσμο και τώρα θεωρείται μια από τις κορυφαίες πηγές ενέργειας για το μέλλον.

Ο Κάστρο πήρε το μέρος των επικριτών του σχιστολιθικού φυσικού αερίου, επικαλούμενος τις εκθέσεις που υπάρχουν για τις αρνητικές επιπτώσεις της εξόρυξής του και την έρευνα που έχει γίνει, η οποία δείχνει ότι το σχιστολιθικό φυσικό αέριο ευθύνεται για την εκπομπή περισσότερων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από το φυσικό αέριο που προέρχεται από συμβατικές πηγές.

«Αρκεί να επισημάνω ότι μεταξύ των πολλών χημικών ουσιών που εγχέονται μαζί με το νερό για την εξόρυξη αυτού του φυσικού αερίου βρίσκονται το βενζόλιο και το τολουόλιο, οι οποίες είναι τρομερά καρκινογόνες ουσίες», γράφει ο Κάστρο.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για το σχιστολιθικό φυσικό αέριο είναι κάτι «που κανένα πολιτικό στέλεχος ή ευαίσθητος άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αγνοήσει», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι ανυπομονούσε τόσο πολύ να μιλήσει για όλα αυτά που άφησε «τις ημέρες των εορτών για το παλιό και το νέο έτος» να περάσουν καθώς δούλευε το άρθρο του.


πηγή:  http://ypogeia-drasi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...