Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Νέος σεισμός 4,9 βαθμών μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης

Νέα σεισμική δόνηση έντασης 4,9 βαθμών σημειώθηκε στις 12:50 το μεσημέρι του Σαββάτου μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.

Η δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προερχόταν από απόσταση 240 χιλιομέτρων νότια- νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Το επίκεντρό της δόνησης εντοπίζεται και πάλι στον υποθαλάσσιο χώρο, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.

Από τον σεισμό δεν έχουν αναφερθεί ζημίες, όμως οι κάτοικοι των δύο νησιών ανησυχούν ιδιαιτέρα από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, μετά τους δυο σεισμούς των 5,3 και 5,2 βαθμών που έχουν γίνει τις δυο τελευταίες ημέρες και τους δεκάδες μετασεισμούς.

Πάντως, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Μιλώντας προ ημερών στον Βήμα 99,5 ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε πως ο σεισμός δεν σχετίζεται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Το ενδεχόμενο να σχετίζεται ο σεισμός με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου απέκλεισε και ο ηφαιστειολόγος και Δρ ερευνητής του ΙΓΜΕ Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Σαντορίνη.

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο κ. Βουγιουκαλάκης είπε ότι «το ηφαίστειο βρίσκεται σε κατάσταση 'ελαφράς ανησυχίας'», αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Παρακολουθούμε να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Είναι συνηθισμένη αυτή η κατάσταση σε ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο» δήλωσε, σημειώνοντας ότι «οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν».
 
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...