Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Λαβρόφ:"Το Ιράν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα αν δεχτεί επίθεση"

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ότι το Ιράν δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναπτύξει το πυρηνικό του οπλοστάσιο αν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος. 

   

"Η CIA και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν σήμερα ότι δεν διαθέτουν καμία πληροφορία για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Ιράν σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων", δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM. 

   

"Όμως είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί αν το Ιράν δεχθεί επίθεση", πρόσθεσε ο Λαβρόφ. 

   

Αυτή η προηχογραφημένη συνέντευξη του ρώσου υπουργού δημοσιοποιείται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του θα απαντήσει "με τον ίδιο τρόπο" αν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. 

   

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν υπερασπίζεται έναν σύμμαχό της, αλλά προσπαθεί να αποφύγει μια γενικότερη σύρραξη, δηλαδή μία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή. 


  
Ο ρώσος υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι οι απειλες του Ισραήλ εναντίον του Ιράν έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των σχέσεων και άλλων χωρών με τη Δύση, ενώ τις ωθούν να αναπτύξουν και εκείνες πυρηνικά όπλα. 

  

"Αυτή η στάση απέναντι στο Ιράν ωθεί πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου να πιστέψουν ότι αρκεί να έχουν πυρηνικά όπλα για να τις αφήσουμε ήσυχες", υπογράμμισε ο Λαβρόφ. 

   

Ο ρώσος υπουργός υπενθύμισε και το επιχείρημα, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο υποστηρίζουν οι επιστήμονες όλου του κόσμου, σύμφωνα με το οποίο μια επίθεση δεν μπορεί παρά να καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα μίας χώρας και όχι να το καταστρέψει εντελώς. 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...