Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Στο ψυγείο λόγω... θερμοκηπίου

Το λιώσιμο των πάγων μετατρέπει τον Αρκτικό Ωκεανό σε «θερμάστρα». Η θάλασσα έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από τον αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύστημα υψηλού βαρομετρικού που οδηγεί τον ψυχρό άνεμο στη Γηραιά Ηπειρο.

Συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και του περιορισμού της έκτασης του πάγου που καλύπτει τον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό τον χειμώνα είναι το φονικό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τις τελευταίες εβδομάδες την Ευρώπη από τη μία άκρη της μέχρι την άλλη!

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Κλιματικό Αντίκτυπο του Πότσνταμ, αλλά και μελέτες από το Ινστιτούτο Ερευνών για τους Πόλους και τις Θάλασσες Αλφρεντ Βέγκενερ. Από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Ευρώπη (από την Ουκρανία έως τη Βρετανία και την Ιταλία) μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 400 άνθρωποι, ενώ έχουν προκληθεί σημαντικά προβλήματα στις μεταφορές και στις υποδομές των υπό δοκιμασία χωρών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θεωρούν ότι εξαιτίας της μείωσης της έκτασης του πάγου στον Αρκτικό και της έκθεσης τεράστιων εκτάσεων του ωκεανού στην ατμόσφαιρα, τα μοτίβα των ανέμων έχουν αλλάξει! Πιο ειδικά, η μείωση της έκτασης του πάγου που καλύπτει συνήθως τον Αρκτικό Ωκεανό προκαλεί την ανάπτυξη συστημάτων αέρα υψηλών πιέσεων (αντικυκλωνικά συστήματα) πάνω από τη βόρεια Ρωσία, με αποτέλεσμα να περνούν στην Ευρώπη ψυχροί άνεμοι από την Αρκτική και τη Σιβηρία.

Το στρώμα πάγου που καλύπτει τη Θάλασσα Μπάρεντς και τη Θάλασσα Κάρα φέτος είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε έκταση, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων για τη Χιονόπτωση και τον Παγετό. Tην ίδια ώρα οι θερμοκρασίες πάνω από τις δύο αυτές θάλασσες είναι υψηλότερες από το σύνηθες. Το κέντρο αυτού του υψηλού βαρομετρικού έχει εντοπιστεί λίγο νοτιότερα από τη Θάλασσα Μπάρεντς.

Οπως τονίζει σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Independent» ο Στέφαν Ράμστορφ του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Κλιματικό Αντίκτυπο με έδρα το Πότσνταμ: «Το μοτίβο ανέμου που παρατηρούμε ταιριάζει με παλιότερες προβλέψεις υπολογιστικών μοντέλων για το πώς η ατμόσφαιρα απαντάει στη μείωση της έκτασης του επιπλέοντος πάγου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι ελεύθερες από πάγο εκτάσεις του Ωκεανού λειτουργούν σαν θερμάστρα, καθώς το νερό έχει υψηλότερη θερμοκρασία από τον αέρα που βρίσκεται από πάνω του.

Με αυτό το τρόπο δημιουργείται ευκολότερα ένα σύστημα υψηλού βαρομετρικού πάνω από τη Θάλασσα Μπάρεντς που οδηγεί τον ψυχρό άνεμο στην Ευρώπη».


Ζημιές στις υποδομές
Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί...


Στα όριά τους έχουν φτάσει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου εξαιτίας της φονικής κακοκαιρίας, ενώ η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που οι Αρχές φοβούνται ότι τα αποθεματικά δεν θα φτάσουν για να καλύψουν τις ανάγκες. Ο αριθμός των νεκρών από την επέλαση του χιονιά έχει ξεπεράσει τους 400 και οι ζημιές σε υποδομές είναι τεράστιες.

Τα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα, όμως Ουκρανία, Ρωσία και Πολωνία είναι οι χώρες με τους περισσότερους νεκρούς από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Συνολικά στην Ουκρανία από την αρχή του χειμώνα έχουν χάσει τη ζωή τους 136 άνθρωποι, στη Ρωσία 110, στην Πολωνία 74 και στην Ιταλία 40. Νεκρούς από το κρύο έχουν επίσης η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Βοσνία και η Βουλγαρία.

Στα Βαλκάνια τα δίκτυα ενέργειας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς στη Σερβία περίπου 70.000 κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τα χιόνια, ενώ στη Βοσνία 15.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σημαντικά όμως προβλήματα υποδομών αντιμετωπίζει και η Ιταλία, ενδεικτικά αναφέρεται το σπάσιμο των σωλήνων νερού λόγω πάγου στο υπερσύγχρονο μετρό του Τορίνο που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών σταθμών.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...