Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Τα «υπερηφαίστεια» μπορούν να ξυπνήσουν...

Περισσότερα από 3.000 χρόνια μετά τη βίαιη ηφαιστειακή έκρηξη που κατέστρεψε το νησί της Σαντορίνης στο Αιγαίο, την Εποχή του Χαλκού, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα «υπερηφαίστεια» μπορούν να ξυπνήσουν μέσα σε μόλις μερικές δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Nature.


Κατά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, γύρω στο έτος 1630 π.Χ., που έγινε 18.000 χρόνια μετά την προηγούμενη μεγάλη έκρηξη, εκτινάχθηκαν περίπου 40-60 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος, ενώ ακολούθησε ένα γιγάντιο τσουνάμι. Η μελέτη των κρυστάλλων του μάγματος κατέδειξε τις διεργασίες που έλαβαν χώρα λιγότερο από 100 χρόνια πριν από την τελευταία έκρηξη. Μεγάλοι όγκοι μάγματος τροφοδότησαν τη δεξαμενή του ηφαιστείου κατά τη διάρκεια του αιώνα, πριν από την έκρηξη.

Η ανάμειξη διαφορετικών όγκων μάγματος πλούσιου σε διοξείδιο του πυριτίου συνεχιζόταν ακόμη και κατά τους τελευταίους μήνες. Η μελέτη δείχνει ότι η επανεργοποίηση, η ανάπτυξη και ο τελικός σχηματισμός των μεγάλων θαλάμων μάγματος μπορεί να συμβεί σε πολύ σύντομες χρονικές κλίμακες, μήνες ή και δεκαετίες, σε σχέση με τις μεγάλες περιόδους ανάπαυσης, αναφέρεται στην έρευνα.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...