Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

"Αυξημένος σεισμικός κίνδυνος στη Φουκουσίμα"

Ο σεισμικός κίνδυνος στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, έχει αυξηθεί μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011 που κατέστρεψε την περιοχή, σύμφωνα με την επιστημονική εταιρεία European Geosciences Union.


Ο σεισμός της 11ης Μαρτίου 2011, που σημειώθηκε 160 χλμ από τη Φουκουσίμα, ακολουθούμενος από ένα τσουνάμι, έχει δημιουργήσει ένα σεισμικό ρήγμα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, σύμφωνα με μια μελέτη που συγκεντρώνει στοιχεία από περισσότερους από 6000 σεισμούς και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Solid Earth.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην μελέτη προτείνουν στις ιαπωνικές αρχές να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από την πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα Ντάιτσι, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενους σεισμούς "που είναι πιθανό να συμβούν άμεσα στην περιοχή", σύμφωνα με ανακοίνωση.

"Υπάρχουν μερικά ενεργά ρήγματα στη ζώνη της πυρηνικής μονάδας και τα αποτελέσματά μας δείχνουν την ύπαρξη παρόμοιων δομικών ανωμαλιών κάτω από τις ζώνες της Φουκουσίμα Ντάιτσι και Iουάκι", όπου συνέβη την 11η Απριλίου του 2011 σεισμός παρόμοιος με εκείνον της 11ης Μαρτίου, δήλωσε ο υπεύθυνος για την μελέτη Ντάπενγκ Ζάο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου (Ιαπωνία), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

"Με δεδομένο ότι ένας μεγάλος σεισμός συνέβη πριν από λίγο καιρό στην Ιουάκι, πιστεύουμε ότι είναι πιθανό ένας παρόμοιος μεγάλος σεισμός να συμβεί στη Φουκουσίμα", πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο εκτιμούν πλέον σε 70% τον κίνδυνο ενός σεισμού μεγέθους 7 βαθμών ή μεγαλύτερο στην μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, λόγω της ενίσχυσης της σεισμικής δραστηριότητας από τις 11 του περασμένου Μαρτίου.

Οι φόβοι για προσεχείς μεγάλους σεισμούς έχουν διπλασιαστεί μετά το σεισμό μεγέθους 9,0 που σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, προκαλώντας ένα τεράστιο τσουνάμι που σκότωσε πάνω από 19.000 ανθρώπους και προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου δυστύχημα στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα .


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...