Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η πυρηνική ενέργεια, μόνιμος κίνδυνος για την ανθρωπότητα

Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί έναν μόνιμο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, είτε χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε για πολεμικούς, όπως τα πυρηνικά όπλα. Η μόνη λύση είναι η στροφή της κοινωνίας σε μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, όπως οι ανανεώσιμες πηγές, αιολική, ηλιακή ή υδροηλεκτρική.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η συζήτηση που διοργάνωσε η Επιτροπή κατά των Πυρηνικών Κινδύνων του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ).

Η Ελλάδα ακολουθεί μια περίεργη στάση, δεδομένου ότι δεν κατέχει πυρηνικά, στις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί στις γενικές συνελεύσεις του ΟΗΕ κατά του περιορισμού των πυρηνικών. Τον Δεκέμβριο του 2011 ψήφισε κατά του περιορισμού, το 2009 υπέρ, ενώ το 2007 και το 2008 απείχε, ανέφερε η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του ΙΜΔΑ.

Μετά τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, "οι καρκινοπάθειες είναι αναρίθμητες, ειδικά στο Κόσοβο. Yπάρχουν κρούσματα και σε Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν εκεί".

Τα τελευταία χρόνια στο Ιράκ η παιδική λευχαιμία αυξήθηκε 700% και οι τερατογενέσεις 350%, επισήμανε η κ. Μαραγκοπούλου.

Ο Τακαάκι Νεμότο, πρώτος γραμματέας τη Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην καταστροφή από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα που στοίχισε τη ζωή σε 15.700 ανθρώπους, ενώ 4.500 ακόμα αγνοούνται, 800.000 εκτοπίστηκαν και όσοι τραυματίστηκαν διατρέχουν μεγάλους κινδύνους από τις ραδιενεργές μολύνσεις. Οι κάτοικοι ζουν στην ανασφάλεια και ακόμα οι επιπτώσεις στο έδαφος και το νερό δεν είναι γνωστές. Δεν μπόρεσε να απαντήσει στο αν το ατύχημα ήταν αναπόφευκτο, αλλά επισήμανε τις ελλείψεις της ιαπωνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπισή του.
 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...