Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η τήξη των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα «χειρότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί»

Τα πυρηνικά καύσιμα που έλιωσαν μέσα σε έναν από τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα διαπέρασαν το δοχείο αντίδρασης και έπεσαν στο τσιμεντένιο δάπεδο, όπου δημιούργησαν μια βαθιά τρύπα, εκτιμά τώρα η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό.


Η νέα εκτίμηση είναι σημαντική: αν η διάπυρη «λάβα» των λιωμένων καυσίμων α διαπερνούσε και τα τελευταία δύο εμπόδια -το τσιμεντένιο δάπεδο και ένα υποκείμενο ατσάλινο κέλυφος- θα συνέχιζε να βυθίζεται στο υπέδαφος μέχρι να φτάσει στον υδροφόρο ορίζοντα, όπου θα μόλυνε τα ύδατα και θα προκαλούσε εκρήξεις ραδιενεργού ατμού.

Δεδομένου όμως ότι κανένας άνθρωπος ή ρομπότ δεν μπορεί να εισέλθει στους αντιδραστήρες, η νέα εκτίμηση βασίζεται κυρίως σε μαθηματικά μοντέλα.

Η εκτίμηση της Tepco δείχνει ότι τα πυρηνικά καύσιμα του αντιδραστήρα 1 (σφαιρίδια ουρανίου κλεισμένα μέσα σε προστατευτικά μεταλλικά περιβλήματα) έλιωσαν στο σύνολό τους, διαπέρασαν το ατσάλινο σκεύος αντίδρασης και έπεσαν στο τσιμεντένιο δάπεδο του εξωτερικού κελύφους.

Στη χειρότερη περίπτωση, εκτιμούν οι μηχανικοί της εταιρείας, η «λάβα» των λιωμένων καυσίμων έφτασε σε βάθος 65 εκατοστών μέσα στην τσιμεντένια πλάκα, αφήνοντας μόλις 37 εκατοστά μέχρι το εξωτερικό ατσάλινο κέλυφος.

«Σχεδόν καθόλου καύσιμο δεν παραμένει στην αρχική του θέση» αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας την οποία αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κατάσταση δείχνει να είναι καλύτερη στους δύο άλλους αντιδραστήρες που υπέστησαν μερική τήξη της καρδιάς, Το 40% των καυσίμων εκτιμάται τώρα ότι παραμένει μέσα στους αντιδραστήρες 2 και 3 και η ποσότητα που κατέληξε στο τσιμεντένιο δάπεδο πρέπει να προκάλεσε μικρότερη ζημιά.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πάντως ότι «η αβεβαιότητα που εμπλέκεται στην ανάλυση είναι μεγάλη λόγω της αβέβαιης φύσης των αρχικών συνθηκών και των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν.

Η Tepco και η ιαπωνική κυβέρνηση ελπίζουν ότι μέχρι τα τέλη του 2011 θα έχουν καταφέρει να θέσουν τους τρεις αντιδραστήρες σε «διακοπή εν ψυχρώ». Στην κατάσταση αυτή, η θερμοκρασία μέσα στην καρδιά του αντιδραστήρα παραμένει κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και εμποδίζει την αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης, από την οποία απελευθερώνονται κανονικά τεράστιες ποσότητες θερμότητας.

Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι θα περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι να είναι δυνατή η πλήρης διάλυση των αντιδραστήρων και η απομάκρυνση των ραδιενεργών υλικών.
Το πιθανότερο είναι ότι ο σταθμός Φουκουσίμα-Νταΐτσι θα πρέπει να καλυφθεί με μια γιγάντια «σαρκοφάγο», όπως συνέβη και στην περίπτωση του Τσερνόμπιλ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...