Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Πετρελαιοκηλίδα από πλατφόρμα της Shell φέρεται να έφτασε τις ακτές της Νιγηρίας

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι το πετρέλαιο που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα από υπεράκτια γεώτρηση της Shell φτάνει στις ακτές της Νιγηρίας. Η εταιρεία, όμως, υποστηρίζει ότι πρόκειται για «διαρροή από τρίτους», την οποία μάλιστα έσπευσε να καθαρίσει.

Η νιγηριανή οργάνωση Environmental Rights Action, η οποία παρακολουθεί τα περιστατικά διαρροής πετρελαίου στη χώρα, ανακοίνωσε ότι το πετρέλαιο έχει εντοπιστεί σε παράκτιες αλιευτικές περιοχές στις πολιτείες του Μπαγιέλσα και του Ντέλτα.

«Πιστεύουμε ότι προέρχεται από τη Μπόνγκα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της οργάνωσης, αναφερόμενος στο υπεράκτιο πετρελαϊκό πεδίο της Shell, περίπου 120 χιλιόμετρα από τις ακτές.

Η SkyTruth, μια δεύτερη περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία χρησιμοποιεί δορυφορικές φωτογραφίες για να εντοπίζει διαρροές πετρελαίου στη θάλασσα, δημοσίευσε εικόνες που ελήφθησαν στις 21 Δεκεμβρίου και δείχνουνμιακηλίδα έκτασης 923 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η Shell είχε ανακοινώσει ότι η διαρροή πετρελαίου, την οποία αντελήφθη στις 20 Δεκεμβρίου, αντιστοιχούσε σε λιγότερο από 40.000 βαρέλια πετρελαίου και έχει ήδη σχεδόν διαλυθεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τo πετρέλαιο διέρρευσε από εύκαμπτο αγωγό που συνέδεεε ένα πλοίο παραγωγής με δεξαμενόπλοιο. Για τη διάλυση της κηλίδας ψεκάστηκαν χημικά από πέντε πλοία και δύο αεροσκάφη.

Εκπρόσωπος της Shell δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πετρελαιοκηλίδα που εντόπισαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προέρχεται από άλλη πηγή.

«Εντοπίσαμε μια διαρροή από τρίτους και είπαμε στην ομάδα μας να την καθαρίσει. Αν υπάρχει κι άλλη πετρελαιοκηλίδα στην ακτή, πρέπει να προέρχεται από τρίτους» είπε ο εκπρόσωπος.

Μετά το περιστατικό η άντληση πετρελαίου έχει σταματήσει στο πεδίο της Μπόνγκα, το οποίο έχει δυνατότητα παραγωγής 200.000 βαρελιών την ημέρα.

Η διαρροή της περασμένης εβδομάδας ήταν η χειρότερη πετρελαιοκηλίδα από ένα ατύχημα στη Mobil το 1998, αν και πολύ μεγαλύτερες διαρροές έχουν συμβεί σε χερσαίες γεωτρήσεις.

Η Νιγηρία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική.



Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...