Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Δε θα συγκρουστεί με τη Γη ο αστεροειδής AG5 το 2040


Η ΝASA προσπαθεί να καθησυχάσει από τώρα, για το επόμενο «τέλος του κόσμου».

Έτσι το αμερικανικό Διαστημικό Κέντρο αναγγέλλει πως ο αστεροειδής AG5, για τον οποίο τα μέχρι τώρα στοιχεία, έδιναν 0,2% πιθανότητες να συγκρουσθεί με τη Γη, τελικά θα περάσει χωρίς να μας... ακουμπήσει!


Το ίδιο υποστηρίζουν και οι επιστήμονες του αστεροσκοπείου στην Χαβάη.

Ενδεχόμενη σύγκρουση με τον αστεροειδή, θα απελευθέρωνε ενέργεια ισόποση με 100 μεγατόνων, (μερικές χιλιάδες μεγαλύτερη από τις βόμβες που χρησιμοποίησαν οι αμερικανοί για να τερματιστεί ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος) με ολέθρια αποτελέσματα για τον πλανήτη μας.


Υπήρχε μια περίοδος που οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να υπολογίσουν επακριβώς την τροχιά του αστεροειδούς… Πάντως, η ΝASA ανακοίνωσε πως για να υπολογιστεί η ακριβής πορεία του αστεροειδούς, καθώς και η ακριβής απόσταση που θα περάσει από τη ΓΗ, θέλει αρκετή μελέτη ακόμα. Και αυτό επειδή ήταν πάρα πολύ δύσκολο να επισημανθεί η τροχιά του. Κάτι που κατορθώθηκε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.


Τα νέα στοιχεία όμως που αναλύθηκαν από το πρόγραμμα «Αντικείμενα που πλησιάζουν τη Γη» της ΝASA, που εδρεύει στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, έδειξαν πως ο κίνδυνος σύγκρουσης για το 2040, έχει εξαλειφθεί, όπως ανακοινώθηκε επίσημα χτες.


Τα νέα στοιχεία δόθηκαν μετά από παρατηρήσεις με το μήκους 8 μέτρων τηλεσκόπιο Gemini. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο διαμέτρου μόλις 140 μέτρων αστεροειδής διανύει τροχιά που τον φέρνει μεν σχετικά κοντά στη Γη, αλλά όχι σε πορεία σύγκρουσης. Κι αυτό επειδή η τροχιά της Γης, δείχνει πως δεν θα έχει «επικίνδυνο ραντεβού» με τον αστεροειδή, τον Φεβρουάριο του 2040 ούτε και στα επόμενα περάσματά του. Τώρα, χωρίς μεγάλη ακρίβεια, υπολογίζεται πως ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση 890.000 χιλιομέτρων μακριά. Δηλαδή κάπου η διπλή απόσταση απ΄τη Γη στη Σελήνη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...