Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου περιμένει την πολύπαθη Ινδονησία

Ο σεισμός των 8,9 βαθμών που τρομοκράτησε την περασμένη εβδομάδα την Ινδονησία αύξησε την τάση στο ρήγμα από το οποίο προκλήθηκε το σαρωτικό τσουνάμι του 2004, φέρνοντας έτσι πιο κοντά τον επόμενο «μεγασεισμό».

«Το ελατήριο τεντώθηκε λίγο παραπάνω». Η επόμενη, ισχυρότερη δόνηση «ενδέχεται να έχει πλησιάσει κατά λίγα χρόνια» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κέρι Σιχ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου της Γης στη Σιγκαπούρη.

Διευκρίνισε όμως ότι είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς ακριβώς το πότε θα επιστρέψει ο Εγκέλαδος. «Ο επόμενος μεγασεισμός θα μπορούσε να συμβεί σε 50 χρόνια, θα μπορούσε και σε πέντε. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε» είπε.

Ο σεισμός της περασμένης εβδομάδας προκάλεσε περιορισμένες υλικές ζημιές, καθώς προκάλεσε ταλαντώσεις στον οριζόντιο και όχι στον κατακόρυφο άξονα, κατέστησε όμως προφανές ότι η επαρχία Άτσεχ, κοντά στο επίκεντρο, παραμένει απροετοίμαστη για τους καταστροφικούς σεισμούς. Η επιχείρηση εκκένωσης, μετά την προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι «ήταν χαοτική» παραδέχεται ο Σιαμσούλ Μααρίφ, υπεύθυνος της ινδονησιακής υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών.

Σε δύσκολη θέση

Η Ινδονησία είναι σεισμογόνος περιοχή επειδή βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς, μια σειρά από ηφαίστεια και τεκτονικά ρήγματα που περιβάλλει τη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού. Κατά μήκος της γραμμής αυτής, εκεί όπου συναντώνται οι μεγάλες τεκτονικές πλάκες του γήινου φλοιού, εκδηλώνεται το μεγαλύτερο μέρος των σεισμών του πλανήτη.

Μετά τον σεισμό των 9,1 βαθμών, ο οποίος εκδηλώθηκε το 2004 σε ένα ρήγμα δυτικά του νησιού της Σουμάτρας, και προκάλεσε το τσουνάμι των 30 μέτρων που σκότωσε 230.000 ανθρώπους, οι σεισμολόγοι παραμένουν απασχολημένοι εξετάζοντας αποθέσεις άμμου που άφησε το κύμα, αναποδογυρισμένα κοράλλια και μετρήσεις από δέκτες GPS.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο σεισμός του 2004 απελευθέρωσε μόνο τη μισή από την ενέργεια που είχε συσσωρευτεί τους προηγούμενους αιώνες στο ρήγμα έξω από τη Σουμάτρα, αναφέρει ο Σιχ. Και η δόνηση της περασμένης εβδομάδας αύξησε περισσότερο την τάση στο ρήγμα, το οποίο βρίσκεται στο όριο σύγκλισης ανάμεσα στην ευρασιατική και την ινδο-αυστραλιανή τεκτονική πλάκα.

Λίγο μετά το τσουνάμι του 2004, γεωλόγοι προειδοποίησαν για ενδεχόμενο νέο σεισμό στο ίδιο ρήγμα, ο οποίος πράγματι ήρθε και προκάλεσε νέο τσουνάμι τον Οκτώβριο του 2010.

Ένας άλλος γεωλόγος, ο Ντάνι Χίλμαν Ναταβιτζάτζα του Ινστιτούτου Επιστημών της Ινδονησίας, συμφωνεί με τον συνάδελφό του Κέρι Σιχ ότι η πρόσφατη δόνηση πρόσθεσε ακόμα λίγη τάση στο φονικό ρήγμα της Σουμάτρας.

«Τόσο η Άτσεχ όσο και η Παντάνγκ πρέπει να προετοιμαστούν» τόνισε.

Ένα βασικό μέτρο για τον περιορισμό των συνεπειών ενός νέου τσουνάμι ήταν το δίκτυο πλωτήρων που αναπτύχθηκε στον Ινδικό μετά την τραγωδία του 2004, προκειμένου να προειδοποιεί τον πληθυσμό για απότομη άνοδο της στάθμης.

Όμως ο σεισμός της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι η επαρχία  Άτσεχ, όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι, δεν είναι καλά προετοιμασμένοι. Τα αυτοκίνητα παρέμεναν ακινητοποιημένα για ώρες στους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν έξω από την πρωτεύουσα Μπάντα Άτσεχ, πολλοί έκλαιγαν και φώναζαν στους κοσμοπλημμυρισμένους δρόμους.

«Αυτό που διαπιστώσαμε την περασμένη εβδομάδα [...] ήταν ότι η επιχείρηση εκκένωσης δεν μοιάζει σε τίποτα με τις ασκήσεις ετοιμότητας» παραδέχεται ο επικεφαλής της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών.

Αν η δόνηση της περασμένης εβδομάδας ήταν ο μεγασεισμός που αναμένουν οι επιστήμονες, το τσουνάμι θα είχε φτάσει στις ακτές μέσα σε 30 λεπτά και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν σκοτωθεί.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...