Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η κλιματική αλλαγή απειλεί το «Μεγάλο Μήλο»

Κάτω από το νερό κινδυνεύει να βρεθεί η πόλη της Νέας Υόρκης λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της κλιματικής αλλαγής, την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με έκθεση της “New York State Energy Research and Development Authority”.


«Οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες», δηλώνει ο Art deGaetano, επιστήμονας του κλίματος στο πανεπιστήμιο του Cornell και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης ClimAID. «Σαφώς οι περιοχές της πόλης που σήμερα κατοικούνται, θα είναι ακατοίκητες μετά εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων της θάλασσας». «Οι σήραγγες του μετρό θα επηρεαστούν, το ίδιο και τα αεροδρόμια LaGuardia και Kennedy. Και όταν μιλάμε για την χαμηλότερη περιοχή της πόλης αναφερόμαστε σε περιοχές με επιχειρηματική δραστηριότητα», τονίζει.

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από την επόμενη κιόλας δεκαετία.

Μέχρι τα μέσα του 2020, η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης στην περιοχή του Manhattan και του Long Island ίσως φτάσει τις 10 ίντσες, εφόσον η τήξη των πολικών πάγων συνεχιστεί με τους σημερινούς ταχείς ρυθμούς. Έως το 2050, η άνοδος της θάλασσας υπολογίζεται σε  2,5 πόδια και σε περισσότερα από 4,5 πόδια μέχρι το 2080, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις.

Αν το παραπάνω σενάριο επαληθευτεί πολλές από τις υπόγειες σήραγγες του μετρό, των εθνικών οδών, των σιδηροδρόμων, κάτω από το Harlem River και από τον ποταμόEast μπορεί να πλημμυρίσουν μόλις μέσα σε μία ώρα. Αρκετά από τα συστήματα μεταφορών μπορεί να μείνουν εκτός λειτουργίας έως και για έναν μήνα.

Η έκθεση της “New York State Energy Research and Development Authority” ολοκληρώνεται έπειτα από δύο χρόνια σχετικών εργασιών. Στόχος της μελέτης είναι να βοηθήσει την κυβέρνηση της Νέας Υόρκης προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των κατοίκων, την προστασία των επίγειων μεταφορών, του αποχετευτικού κα υδρευτικού συστήματος σε περίπτωση που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής απειλήσουν την πόλη.

Ο DeGaetano εκτιμά ότι η αλλαγή του κλίματος θα εξαναγκάσει τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις υπάρχουσες υποδομές. Οι περισσότεροι από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Νέας Υόρκης, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και αποχέτευσης, βρίσκονται ακριβώς στο επίπεδο της θάλασσας. Οι πολεοδόμοι επίσης θα χρειαστεί να βοηθήσουν τους Νεοϋορκέζους, μισό εκατομμύριο εκ των οποίων ζουν στην κοιλάδα του ποταμού της πόλης, να προσαρμοστούν.

Εκτός από τις πλημμύρες υπάρχει και ο κίνδυνος αύξησης της θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς Κελσίου ανά έτος κατά μέσο όρο έως τα μέσα αυτού του αιώνα ενώ δεν αποκλείεται η αύξηση αυτή να φτάσει τους 9 βαθμούς μέχρι το 2080. Αυτό σημαίνει ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του έτους οι Νεοϋορκέζοι θα είναι αντιμέτωποι με τυχόν ελλείψεις στην ενέργεια αλλά και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός black-out, λόγω της επιπλέον ανάγκης για κλιματισμό. Όσοι δεν έχουν κλιματισμό ή δεν μπορούν να πληρώσουν τους υψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν θερμοπληξία.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος θα επηρεάσει όλη την Πολιτεία, απειλώντας τις γεωργικές βιομηχανίες αλλά και την παραγωγή κρασιού. Ο ερυθρελάτης και είδη ελάτων ίσως εξαφανιστούν, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής θα υποφέρουν από θερμική καταπόνηση, ενώ δημοφιλείς ποικιλίες μήλων θα μειωθούν, καταλήγει η έκθεση της “New York State Energy Research and Development Authority”.

πηγή :  http://tvxs.gr/
Μία καταιγίδα παρόμοιας ισχύς με την τροπική Αϊρίν μπορεί να πνίξει το ένα τρίτο των δρόμων της Νέας Υόρκης, αναφέρει η έκθεση. Επιπλέον, η περιοχή του Κάτω Μανχάταν είναι εκτεθειμένη σε πλημμύρες και καταστροφικά κύματα, ως αποτέλεσμα είτε της ανόδου της στάθμης της θάλασσας  ή ως συνέπεια μίας μελλοντικής ισχυρής καταιγίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...