Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Μεταβολές στην αλατότητα των ωκεανών προμηνύουν ξηρασίες και πλημμύρες

Επιστήμονες ανίχνευσαν σαφή αλλαγή στην αλατότητα των ωκεανών και ανακάλυψαν ότι ο κύκλος βροχόπτωσης και εξάτμισης του νερού έχει ενταθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science» βοηθούν στο να γίνουν πιο ακριβείς εκτιμήσεις σχετικά με το πώς διαφορετικές περιοχές του πλανήτη θα «πληγούν» από έντονες βροχοπτώσεις ή αντιθέτως από ξηρασία καθώς η θερμοκρασία της Γης ανεβαίνει. Μια τέτοια διαδικασία είναι άκρως σημαντική για το μέλλον του παγκόσμιου πληθυσμού καθώς επηρεάζει τις σοδειές και τα αποθέματα νερού.

Αλλαγές στα μοτίβα αλατότητας

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Πολ Ντούρακ από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι εμφανίζονται σαφείς αλλαγές στα μοτίβα αλατότητας των ωκεανών σε ολόκληρο τον πλανήτη μεταξύ του 1950 και του 2000.

Οι ωκεανοί καλύπτουν το 71% της επιφάνειας της Γης και αποτελούν τις «αποθήκες» του 97% του νερού του πλανήτη. Ο κύκλος της βροχόπτωσης και της εξάτμισης του νερού από το έδαφος και την επιφάνεια των ωκεανών δημιουργούν τον κύκλο του νερού ο οποίος εμφανίζει διαφορετικά μοτίβα σε διαφορετικές περιοχές. Έτσι περιοχές όπως οι τροπικές είναι πιο υγρές ενώ μεγάλα τμήματα της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βόρειας Αφρικής είναι πιο ξηρά.

Ορισμένα τμήματα των ωκεανών είναι πιo αλμυρά, γεγονός που συνδέεται με λιγότερες βροχοπτώσεις ενώ άλλα είναι λιγότερο αλμυρά, γεγονός που σχετίζεται με υψηλότερο αριθμό βροχοπτώσεων. Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι επόμενο ότι οι μετρήσεις της αλατότητας των ωκεανών αποτελούν και έναν καλό τρόπο μέτρησης των μοτίβων βροχόπτωσης.

Εντονότερες πλημμύρες και ξηρασία


Μελετώντας λοιπόν αυτά τα μοτίβα ο Ντούρακ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι ο κύκλος του νερού εντάθηκε κατά 4% από το 1950 ως το 2000 – το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο που προέβλεπαν τα κλιματικά μοντέλα. «Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι οι άνυδρες περιοχές έγιναν ακόμη πιο ξηρές ενώ οι περιοχές με υψηλότερα ποσοστά βροχόπτωσης έγιναν ακόμη πιο υγρές ως απόκριση στην παρατηρούμενη υπερθέρμανση του πλανήτη» ανέφερε ο Ντούρακ, που είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Παρότι οι επιστήμονες είχαν κατανοήσει εδώ και καιρό ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των βροχοπτώσεων, της εξάτμισης του νερού και της αλατότητας των ωκεανών, δεν είχαν καταφέρει ως σήμερα να μετρήσουν επακριβώς αυτή τη σύνδεση.

Οι νέες αναλύσεις των ειδικών του Εργαστηρίου Lawrence Livermore έδειξαν ότι για κάθε αύξηση στη θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης κατά έναν βαθμό Κελσίου, το κύκλος του νερού εντείνεται κατά 8%. Τα στοιχεία σχετικά με τη θερμοκρασία επιφάνειας του πλανήτη μας δείχνουν ότι η θερμοκρασία ανέβηκε κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου στο πλαίσιο των πενήντα ετών που ανέλυσαν οι ερευνητές. Ωστόσο τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι η θερμοκρασία της Γης πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα εκτός και αν υπάρξει άμεση δράση που θα θέσει υπό έλεγχο τα αέρια του θερμοκηπίου.

Εντατικοποίηση του κύκλου του νερού

Μια τέτοια υπερθέρμανση θα σημάνει και εντατικοποίηση του κύκλου νερού ως και κατά 24%. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οι ξηρές περιοχές θα γίνουν ακόμη ξηρότερες ενώ οι υγρές θα κινδυνεύουν να «πνιγούν».

Σύμφωνα με τον δρα Ντούρακ η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που μετρά επισήμως τη σύνδεση μεταξύ του κύκλου του νερού και των μεταβολών στην αλατότητα των ωκεανών. Ο ερευνητής προσέθεσε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν πως πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στις μετρήσεις της αλατότητας των ωκεανών καθώς αυτές μπορούν να αποτελέσουν έναν καλό «δείκτη» της υγείας του παγκόσμιου κλίματος.

Στο έργο των ερευνητών βοήθησαν οι μετρήσεις που πραγματοποιούν οι περισσότερες από 3.500 ρομποτικές συσκευές ενός διεθνούς προγράμματος με το ελληνικότατο όνομα «Αrgo» (Αργώ), οι οποίες «φιλοξενούνται» στους ωκεανούς της Γης αλλά και σε δορυφόρους. Οι συσκευές αυτές έχουν ήδη φέρει επανάσταση σε ό,τι αφορά τη γνώση των επιστημόνων σχετικά με τους ωκεανούς παρέχοντας τεράστιες ποσότητες πληροφοριών σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία, την αλατότητα και άλλους σημαντικούς δείκτες.

Βήμα Science
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...