Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Τι θα συμβεί στο κόσμο αν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η χρήση των πυρηνικών όπλων απειλεί με καταστροφή την ανθρωπότητα. Όμως τι ακριβώς σημαίνει αυτό;Η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής,παρουσιάζει μία σειρά πραγματικά συγκλονιστικών στοιχείων. Που αφορούν στη περιορισμένη έστω χρήση πυρηνικών όπλων.


Το κείμενο με τα στοιχεία που υπογράφει η πρόεδρος Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον:

“Πυρηνικός λιμός 1 δις εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν με περιορισμένη χρήση πυρηνικών
Πέρυσι με αφορμή την επέτειο του Τσερνόμπιλ και με την τραγωδία της Φουκούσιμα να συνεχίζεται παρουσιάσαμε τεκμηριωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία 25 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ. Σύμφωνα με αυτή:

Πληθυσμοί που εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια λόγω της καταστροφής του Τσερνομπίλ

1) Εκκαθαριστές 830.000
2) Εκκενώθηκαν από την περιοχή των 30 χλμ 350.000
3) Πληθυσμός που ζει σε υψηλά μολυσμένες περιοχές στη Ρωσία, Λευκορωσία, και Ουκρανία 8.300.000
4) Ευρωπαϊκός πληθυσμός σε περιοχές που δέχθηκαν χαμηλότερες δόσεις ραδιενέργειας 600.000.000



Σήμερα στην Ιαπωνία μόνο 1 από τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες εξακολουθούν να λειτουργούν, επειδή διαπιστώθηκαν σοβαρές βλάβες και σε άλλους, ενώ η τήξη του πυρήνα στη Φουκούσιμα συνεχίζεται.

Η Εταιρεία μας πάντα υποστήριζε ότι τα πυρηνικά εργοστάσια υπάρχουν κυρίως για να παράγουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Επειδή πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τα πυρηνικά όπλα έχει ενταθεί -ειδικά με την κρίση στη Μ. Ανατολή- με τη φετινή επέτειο του Τσέρνομπιλ η IPPNW παρουσιάζει για πρώτη φορά δύο νέες μελέτες για τις επιπτώσεις από τη περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων που περιέχονται στο βιβλίο του Dr. Ira Helfand,  με τίτλο  Nuclear Famine: A Billion People at Risk-Global Impacts of Limited Nuclear War on Agriculture, Food Supplies, and Human Nutrition

Και παρουσιάστηκε από την IPPNW 24-4-2012 στις ΗΠΑ.

Οι μελέτες έγιναν με χρηματοδότησης του Ελβετικού ΥΠΕΞ, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Climate Change και μελετούν τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στην παγκόσμια γεωργική παραγωγή από υποθετικό περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο με τα ήδη υπάρχοντα όπλα μεταξύ Ινδίας- Πακιστάν.




Σύμφωνα με τις μελέτες:


1) Η παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ θα μειωνόταν κατά 10 % κατά την επόμενη δεκαετία με μέγιστη μείωση 20% στο 5ο έτος. Η παραγωγή Σόγιας θα μειωνόταν  7% με μέγιστη μείωση 20% στο 5ο έτος.
2) Θα μειωνόταν σημαντικά η παραγωγή ρυζιού στην Κίνα. Κατά τα πρώτα 4 χρόνια θα μειωνόταν κατά 21% και μετά το 6ο έτος 10%
3) Η αύξηση των τιμών των τροφίμων θα έκανε την τροφή απρόσιτη για τις εκατοντάδες εκατομμύρια φτωχών του κόσμου. Ακόμη και αν οι αγορές αγροτικών προϊόντων εξακολουθούσαν να λειτουργούν φυσιολογικά 215 εκατομμύρια άνθρωποι θα προστεθούν στους ήδη υποσιτιζόμενους την επόμενη δεκαετία.
4) Τα 925 εκατομμύρια άνθρωποι που ήδη υποσιτίζονται (με ημερήσια πρόσληψη θερμίδων λιγότερη των 1.750 ημερήσια) θα τεθούν σε κίνδυνο περαιτέρω μείωσης 10% της πρόσληψης τροφής.



  
Ας σημειωθεί ότι ο αριθμός (εκατοντάδες εκατομμύρια) των ανθρώπων,  που θα νοσήσουν από επιδημίες και τους τοπικούς πολέμους, που θα προκύψουν από τον υποσιτισμό δεν υπολογίζεται σε αυτές τις μελέτες.
  
Η ΙPPNW πιστεύει ότι ο θάνατος 1 δις ανθρώπων (ίσος με το άθροισμα των κατοίκων της Β. Αμερικής και της Ευρώπης) κατά την επόμενη δεκαετία αποτελεί πρωτόγνωρη καταστροφή στην ανθρώπινη ιστορία.
  
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι μόνο τα τεράστια οπλοστάσια των πυρηνικών υπερδυνάμεων που απειλούν τον πλανήτη με μια κλιματική αλλαγή με ολέθριες συνέπειες, αλλά και η περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων ανάμεσα σε δυο χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν αποτελούν παγκόσμια απειλή.

Ας σημειωθεί  ακόμη ότι ένα μόνο Trident υποβρύχιο έχει την δυνατότητα να καταστρέψει 100 πόλεις και να προκαλέσει παγκόσμιο λιμό. Ακόμη και οι πιο φιλόδοξοι στόχοι πυρηνικού αφοπλισμού αφήνουν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία με οπλοστάσιο ικανό να προκαλέσει πολλαπλάσια καταστροφή από την περιγραφόμενη στην παρούσα μελέτη.


Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο οποίος μελέτησε την συγκεκριμένη μελέτη δήλωσε ότι «έχει πεισθεί ότι τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταργηθούν. Η χρήση τους εν καιρώ πολέμου είναι αδιανόητη και η χρήση τους για πολιτική διαπραγμάτευση ανήθικη. Πριν από 25 χρόνια ο πρόεδρος Ρήγκαν κι εγώ καταλήξαμε τη συνάντησή μας στη Γενεύη με κοινή διακήρυξη ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δε θα έχει κανένα νικητή και γι' αυτό δεν πρέπει να ξεκινήσει» και αυτή η νέα μελέτη με επίμονες και ενοχλητικές λεπτομέρειες αποδεικνύει γιατί πρέπει να εγκαταλείψουμε την ψυχροπολεμική λογική και να προχωρήσουμε γρήγορα στην κατάργηση των πυρηνικών όπλων από όλα τα οπλοστάσια.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...