Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Reuters: Στα πρόθυρα πυρηνικής δοκιμής η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση προετοιμασιών για την πραγματοποίηση της τρίτης πυρηνικής δοκιμής στην ιστορία της και έχει τη δυνατότητα να την υλοποιήσει σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. 

«Σύντομα. Οι ετοιμασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί», εκτίμησε χαρακτηριστικά ο πληροφοριοδότης του διεθνούς πρακτορείου όταν ερωτήθηκε για τα πυρηνικά σχέδια του απομονωμένου κράτους. 

Μολονότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός παραμένει ανεπιβεβαίωτος, η ανώνυμη πηγή που διέρρευσε την εν λόγω πληροφορία διατηρεί στενές σχέσεις με την Πιόνγκ Γιάνγκ και το Πεκίνο και ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή που προοιώνισε την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας το 2006. 

Η πηγή δεν διευκρίνισε εάν σε τυχόν πυρηνική δοκιμή θα χρησιμοποιούνταν πλουτώνιο, όπως στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, ή εμπλουτισμένο ουράνιο. Η Πιόνγκ Γιάνγκ παραδέχτηκε ότι διαθέτει πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου μόλις πριν από δύο χρόνια.

Η διεθνής κοινότητα παραμένει ανήσυχη ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή, προκειμένου να προβάλλει ένα προφίλ ισχύος στον απόηχο της αποτυχημένης πυραυλικής δοκιμής που πραγματοποίησε στις αρχές του μήνα. 

Η ίδια ακολουθία γεγονότων είχε λάβει χώρα το 2009, όταν η δεύτερη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή είχε διαδεχθεί μία αμφίβολης κατάληξης πυραυλική εκτόξευση. Αρχηγός του απομονωμένου κράτους ήταν τότε ο Κιμ Γιόνγκ-ιλ, τον οποίο έχει έκτοτε διαδεχτεί ο πολιτικά άπειρος τριτότοκος γιος του, Κιμ Γιόνγκ-ουν.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...