Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

SOS για τη Γη: καταναλώνουμε με επικίνδυνους ρυθμούς τους πόρους μας!

Η αποψίλωση των δασών, η υπεραλίευση, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ανεξέλεγκτη δόμηση υπονομεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών. Ετσι, σαν να μην έφτανε ο παγκόσμιος εφιάλτης του χρέους, ο πλανήτης μας απειλείται άμεσα με Οικολογική Χρεοκοπία!

 
Μέχρι σήμερα έχουμε ήδη καταναλώσει το 100% των πόρων που μπορεί να παραγάγει ο πλανήτης σε ένα έτος και έως το τέλος του 2011 θα έχουμε καταναλώσει το 135%. Αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική, το 2050 τα 9 δισ. ανθρώπων θα χρειάζονται και μία... δεύτερη Γη! Διαβάστε σχετικά στο  Βρείτε άμεσα μια δεύτερη Γη! 

 
Η βρετανική οργάνωση Global Foot Network, που συνεργάζεται με την WWF, έχει κηρύξει την 27η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Υπέρβασης των Δυνάμεων της Γης (Earth Overshoot Day). Αυτό σημαίνει ότι ξοδέψαμε ήδη το 100% των φυσικών πόρων που μπορεί να δημιουργήσει ο κόσμος μέσα στη χρονιά που διανύουμε και έως το τέλος του 2011 θα έχουμε καταναλώσει το 135%, "κλέβοντας" πόρους από τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενεές.

 
Τι συνεπάγεται στην πράξη το Παγκόσμιο Οικολογικό Χρέος (που συνδέεται άμεσα με τη χρηματοοικονομική απληστία); Οτι αποψιλώνουμε περισσότερα δάση από όσα μας προστατεύουν από την κλιματική αλλαγή, διαταράσσουμε επικίνδυνα τα θαλάσσια συστήματα με την υπεραλίευση, στραγγίζουμε τους υδάτινους πόρους της Γης για ύδρευση, άρδευση και υδροηλεκτρική ενέργεια, τσιμεντώνουμε ανεξέλεγκτα ελεύθερες εκτάσεις για να επεκτείνουμε τις πόλεις και "φλομώνουμε" την ατμόσφαιρα με τις εκπομπές βιομηχανικών ρύπων.

 
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός των 9 και πλέον δισεκατομμυρίων θα χρειάζεται μία... δεύτερη Γη για να διατηρήσει αυτόν τον παράλογο τρόπο ζωής. Ενδεικτικά, σήμερα η ετήσια εξόρυξη και χρήση πρώτων υλών φτάνει τα 60 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, δηλαδή 50% πάνω σε σχέση με το 1980.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...