Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Παγκόσμιο ραδιενεργό όλεθρο σπέρνει η Ιαπωνία

Η Φουκουσίμα αποφάσισε να ξεκινήσει το κάψιμο ραδιενεργών υπολειμμάτων τα οποία περιέχουν ως και 100.000 μπεκερέλ (μονάδα παραγώγων ραδιενέργειας) ραδιενεργού κέσιου ανά κιλό. 
Η πολιτεία αναμένεται να ξεκινήσει να χτίζει εγκαταστάσεις για τα ραδιενεργά κατάλοιπα που δημιουργήθηκαν από το τσουνάμι του περυσινού Μαρτίου το αργότερο μέχρι τον Μάιο. 


Οι τοποθεσίες που θα ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις θα είναι δύο και θα βρίσκονται στην παράκτια περιοχή της πόλης Naraha του νομού της Φουκουσίμα, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν το Σάββατο από στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας και τοπικών αρχόντων. 

Περίπου 25.000 τόνοι ραδιενεργών κατάλοιπων αναμένονται να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων.

Εάν περισσότερα από 100.000 μπεκερέλ ραδιενεργού κεσίου εντοπιστούν ανά κιλό ραδιενεργού κατάλοιπου, τα τελευταία θα μεταφερθούν σε μία προσωρινή εγκατάσταση αποθήκευσης που θα χτιστεί με κρατικά έξοδα. 

Αλλά εάν τα πρός κάψιμο ραδιενεργά κατάλοιπα περιέχουν ίση ή μικρότερη ποσότητα από 100.000 μπεκερελ, θα μπορούν να εναποτεθούν σε έναν προσωρινό αποτεφρωτή που θα χτιστεί στην εγκατάσταση!

Μέσα στην περιμετρική ζώνη ακτίνας 20 χιλιομέτρων που εκτείνεται κατά μήκος της Naraha και πέντε άλλων δήμων στην παράκτια περιοχή, τα ερείπια που προκλήθηκαν από τον σεισμό ισχύος 9 Ρίχτερ και του τσουνάμι που ακολούθησε υπολογίζονται σε 474.000 τόνους και πολλά από τα οποία παραμένουν ακόμη στην περιοχή όπου δημιουργήθηκαν. Η πρόκληση παγκόσμιας ραδιενεργής απειλής αποτελεί πλέον αυξημένη πιθανότητα...

Ο πυρηνικός ειδικός Arnie Gundersen δήλωσε ότι πολύ χαμηλότερα επίπεδα κέσιου (περίπου 5.000-8.000 μπεκερέλ/κιλό) – τα οποία είναι 20 φορές χαμηλότερα από αυτά που θα επιτραπούν να καούν στη Φουκουσίμα – θα έπρεπε στις Η.Π.Α σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς να σταλούν σε ειδική εγκατάσταση και να θαφτούν υπόγεια για χιλιάδες χρόνια.. 

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα είναι συγκρίσιμα πλέον με αυτά που εσωκλείονται στην Ζώνη Αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ.

Ακόμη και οι ίδιοι οι Ιάπωνες – οι οποίοι έχουν εκτοξεύσει τα επιτρεπόμενα επίπεδα ραδιενέργειας σε παράλογα επίπεδα – θα έπρεπε να απαιτήσουν το ραδιενεργό υλικό να τοποθετηθεί σε ειδικό τσιμέντο και να θαφτεί:

Σύμφωνα με τον επίσημο σχεδιασμό του ιαπωνικού υπουργείου Περιβάλλοντος, εάν η συγκέντρωση του ραδιενεργού κεσίου είναι χαμηλότερη από 8.000 μπεκερέλ ανά κιλό τότε μπορεί να θαφτεί. Ερείπια που περιέχουν 8,000-100,000 μπεκερέλ θα πρέπει να εναποτεθούν σε τσιμέντο για να αποφευχθεί η επαφή με το νερό προτού πεταχθούν.

Για τα υπολείμματα που υπερβαίνουν τα 100.000 μπεκερέλ θα πρέπει να ενσωματωθούν σε τσιμεντένιους τοίχους και να αποθηκευτούν προσωρινά.

Το μέρος που θα γίνει η ταφή πρέπει να εγκριθεί από τον Διοικητή της Νομαρχίας. Επίσης, πολλοί από τους αποτεφρωτές βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο πολυκατοικημένων πόλεων, και δεν είναι ειδικά κατασκευασμένοι για την συγκράτηση της εξάπλωσης της ραδιενέργειας... Και άλλες πόλεις της Ιαπωνίας καίνε ραδιενεργό υλικό Το κάψιμο του ραδιενεργού υλικού δεν περιορίζεται μόνο στην Φουκουσίμα. Το Τόκιο και πολλές άλλες περιοχές της Ιαπωνίας καίνε ραδιενεργά ερείπια. Το Τόκιο έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβρη του 2011 να καίει ραδιενεργό υλικό το οποίο έχει αποσταλεί από τη Φουκουσίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη του Τόκιο πλήττεται έντονα από τη ραδιενέργεια και το κάψιμο του επικίνδυνου υλικού απλώς μεγενθύνει το πρόβλημα, αυξάνοντας τους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους. Αναφορές δίνουν τη πληροφορία ότι τα ραδιενεργά κατάλοιπα θα καίγονται για σειρά ετών... τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2014..Μολύνοντας και δηλητηριάζοντας τις χώρες.

Το κάψιμο του ραδιενεργού υλικού δεν καταστρέφει την ραδιενέργεια ούτε σταματά την έκλυσή της, απλώς την εξαπλώνει... 

Ο Gundersen αναφέρει ότι η ραδιενέργεια από τα καμμένα υλικά δεν θα εξαπλωθεί μόνο στις γειτονικές περιοχές αλλά και στη Χαβάη, τη Βρετανική Κολούμπια, το Όρεγκον, τη Γουάσιγκτον και τη Καλιφόρνια. Οι ιαπωνικές πρακτικές το μόνο που θα επιτύχουν είναι να επαναδημιουργήσουν τη καταστροφή της Φουκουσίμα καθώς θα απελευθερωθεί μία τεράστια ποσότητα ραδιενέργειας, η οποία είχε «κατασταλάξει» στο έδαφος, πίσω στην ατμόσφαιρα..


 Σύμφωνα με ειδικούς, το κάψιμο του ραδιενεργού υλικού θα συντελέσει στην ακανόνιστη εξάπλωση της ραδιενέργειας τόσο στη χώρα της Ιαπωνίας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...