Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Παραλίγο πυρηνικό όλεθρος στις ΗΠΑ από τον "αντιδραστήρα του Διαβόλου"

Και μετά του λένε μην πιστεύεις στον Θεό και στον Διάβολο, το καλό και το κακό: Μια πυρηνική καταστροφή ακριβώς ίδια με της Φουκουσίμα που προκλήθηκε λόγω παύσης λειτουργίας της διαδικασίας ψύχρανσης του πυρηνικού αντιδραστήρα, παραλίγο να συμβεί στην Καλιφόρνια από μία απίθανη αιτία.


Και φυσικά μια τέτοια καταστροφή θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιοχή και την παγκόσμια οικονομία:

Μικροσκοπικά θαλάσσια ασπόνδυλα πλάσματα, γνωστά ως "σάλπες", οι οποίες μοιάζουν με μέδουσες και ζουν σε θερμά νερά, μπλοκάρισαν τις εισόδους των αγωγών που αντλούν θαλασσινό νερό για την ψύξη ενός εκ των δυο αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό των 2.300 megawatt (ο άλλος΄ήταν κλειστός για συντήρηση) και ακριβώς τριάντα χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ (χθες, ακριβώς την ίδια ημέρα του Τσερνόμπιλ) παραλίγο να συμβεί ένα τρομακτικό πυρηνικό ατύχημα όταν η θερμοκρασία στον πυρήνα του αντιδραστήρα ξεπέρασε το επίπεδο συναγερμού!

Πως λέγεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας; Diablo Canyon, "Το φαράγγι του Διαβόλου"! Τώρα πως τους ήρθε να δώσουν το όνομα του Σατανά σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα είναι κάτι παραπάνω από περίεργο.

Όπως μετέδωσε πριν λίγο ο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC εκατομμύρια σάλπες έφραξαν τον αντιδραστήρα στο σημείο που αντλείται νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων. Κανείς δεν καταλάβε τίποτα μέχρι που κτύπησε συναγερμός στο εργοστάσιο.

Το πλέον επικίνδυνο ήταν ότι κανείς δεν μπροούσε να καταλάβει αρχικά τι είχε συμβεί. Διακρίβωσαν ότι η ροή θαλασσινού νερού είχε σταματήσει. Έλεγξαν τις γεννήτριες και λειτουργούσαν κανονικά. Μη καταφέρνοντας να βρούν τιν αιτία έκλεισαν τον αντιδραστήρα ενώ έμεναν λίγα λεπτά πριν την καταστροφή.

«Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δε θα θέσουμε εκ νέου σε λειτουργία τον αντιδραστήρα εάν δε βελτιωθούν οι συνθήκες και δεν απομακρυνθούν οι  σάλπες», δήλωσε ο Τομ Κάντι, εκπρόσωπος της εταιρείας Pacific Gas & Electric Corp, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό.

Την επόμενη φορά ίσως θα πρέπει να το σκεφθούν καλά πριν δώσουν το όνομα "Διάβολος" σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα...


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...