Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Έρχεται το τέλος του κόσμου

Επιστήμονες υπολόγισαν πότε είναι πιθανό να καταστραφούν τα πάντα στον κόσμο μας...

Μην αγχώνεστε, όχι σύντομα αλλά μόλις σε 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικανοί και Ιάπωνες αστροφυσικοί που αμφισβητούν τη θεωρία την οποία αποδέχεται η πλειοψηφία των κοσμολόγων για μία αέναη επέκταση του χωροχρόνου.

«Είναι απίθανο το σύμπαν να σταματήσει στη διάρκεια της δικής μας ζωής αλλά υπάρχει 50% πιθανότητα ο χρόνος να γνωρίσει ένα τέλος σε 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Θεωρούν ότι ορισμένες μέθοδοι και υποθέσεις που χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό από τους αστροφυσικούς, ιδίως ένα αυθαίρετο όριο του χρόνου προκειμένου να υπολογιστούν οι πιθανότητες ένα σύμπαν να επεκτείνεται αιώνια, οδηγούν στην πραγματικότητα στο συμπέρασμα πως ο χρόνος θα έχει ένα τέλος.

«Με άλλα λόγια, αυτό το όριο του χρόνου, που θεωρείται μόνο ως ένα εργαλείο στατιστικού υπολογισμού, συμπεριφέρεται στην πραγματικότητα ως ένα φυσικό πραγματικό γεγονός είτε το θέλουμε είτε όχι», τονίζει ο Ραφαέλ Μπούσο, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλι στην Καλιφόρνια (δυτικές ΗΠΑ), ένας από τους κύριους συγγραφείς των έργων αυτών που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα arXiv.org.

Σύμφωνα με την πιο αποδεκτή θεωρία, το σύμπαν γεννήθηκε από το «Μπιγκ Μπανγκ» πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια και από τότε συνεχίζει να επεκτείνεται με μία ταχύτητα που επιταχύνεται εκθετικά, ωθούμενο από την ενέργεια του κενού, και αυτό εις το αιώνα τον άπαντα.
«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως δεν λέμε ότι είμαστε σίγουροι για το συμπέρασμα ότι το σύμπαν θα έχει ένα τέλος, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πως αυτό μπορεί στ΄αλήθεια να συμβεί», υπογραμμίζει ο Μπούσο.

«Αν το συμπέρασμα αυτό δεν ειναι αλήθεια, σημαίνει πως μία από τις υποθέσεις που κρατάμε στο μαθηματικό υπόδειγμα είναι λάθος, κάτι που θα ήταν επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους αστροφυσικούς που στη διάρκεια πολλών ετών έκριναν πως ήταν πολύ λογική», συνεχίζει.

Στην επιστήμη αυτό το είδος του συλλογισμού είναι συχνά πολύ χρήσιμο, υπογραμμίζει ο ερευνητής. «Συνειδητοποιεί κανείς πως μία θεωρία που φαινόταν εντελώς λογική προλέγει ένα γεγονός εντελώς τρελό, με αποτέλεσμα να πρέπει είτε να την εγκαταλείψουμε είτε να καταλάβουμε γιατί ίσως δεν είναι τόσο παράλογο», υπογραμμίζει.

πηγή : http://crazygreekblogger.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...