Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

OHE: Πιο ισχυρά και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον

Περισσότερες πλημμύρες, τακτικότερα κύματα καύσωνα, πιο συχνές περίοδοι ξηρασίας και μεγαλύτερο κόστος για την αντιμετώπισή τους. Αυτό το μέλλον σκιαγραφούν κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες για έναν κόσμο που έχει ήδη εμφανίσει σημάδια κόπωσης, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ετών.


Διεθνή μαζικά μέσα ενημέρωσης εξασφάλισαν το προσχέδιο μίας επιστημονικής έκθεσης, η οποία ετοιμαζόταν επί τρία χρόνια, κατά παραγγελία της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Η έκθεση θα εξεταστεί σε συνάντηση στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας, για να δοθεί στη συνέχεια στη δημοσιότητα. Το επιστημονικό επιτελείο, που εργάστηκε, προσπαθώντας να εντοπίσει επαναλαμβανόμενες δομές, ανάμεσα σε εκατοντάδες πρόσφατες έρευνες, αποτελείτο από επιστήμονες από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Δύο είναι τα συμπεράσματα τα οποία προκαλούν αίσθηση. Οι πιθανότητες να έχουν επιδεινωθεί τα κλιματικά ακραία φαινόμενα, λόγω των αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στις δραστηριότητες του ανθρώπου, είναι τουλάχιστον δύο στις τρεις. Επίσης, τα ακραία φαινόμενα, που έχει προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, θα γίνουν στο μέλλον τόσο δριμεία που ορισμένες περιοχές θα καταστούν «όλο και πιο περιθωριακές στο να ζει ο άνθρωπος σε αυτές».

Είναι η πρώτη φορά που ο διεθνής οργανισμός ασχολείται συνολικά και όχι τμηματικά με τα ακραία κλιματικά φαινόμενα. Επιπλέον, οι επιστήμονες εστιάζουν την προσοχή τους στις καταρρακτώδεις βροχές και όχι στις βαριές χιονοπτώσεις.

Τα κύρια συμπεράσματα για τις μελλοντικές τάσεις, στα οποία καταλήγει η Ειδική Έκθεση για τη Διαχείριση των Κινδύνων από Ακραία Φαινόμενα και Καταστροφές με στόχο την Προώθηση της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, περιλαμβάνουν την «πιθανότητα» (ποσοστό βεβαιότητας 66-100%) πιο συχνών περιόδων ξηρασίας στην περιοχή της Μεσογείου, την Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, τη βορειοανατολική Βραζιλία και τη νότια Αφρική. Περιλαμβάνουν ακόμη:

    -Τη «σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα» (ποσοστό 99-100%) ότι η συχνότητα και η ένταση των ημερών με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, σε πλανητική κλίμακα.
    -Τη «μεγάλη πιθανότητα» (ποσοστό 90-100%) ότι η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση των περιόδων με υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα, θα συνεχίσει να αυξάνεται στις περισσότερες χερσαίες περιοχές του πλανήτη.
    -Την «πιθανότητα» (ποσοστό 66-100%) αύξησης των μέγιστων θερμοκρασιών έως και 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050 και κατά 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές του προηγούμενου.
    -Την «πιθανότητα» (ποσοστό 66-100%) αύξησης των ισχυρών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, ιδιαίτερα στους τροπικούς και στα μεγάλα υψόμετρα.
    -Τη «μεγάλη πιθανότητα» (ποσοστό 90-100%) ότι η άνοδος της στάθμης και η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ωκεανών θα ενισχύσουν την καταστροφική ισχύ των κυκλώνων.

Τέλος, ότι η τήξη των παγετώνων και του αενάως παγωμένου εδάφους, καθώς και οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις, θα προκαλέσουν περισσότερες καθιζήσεις του εδάφους.

Ο Κρις Φιλντ, ο οποίος συμπροεδρεύει στην Ομάδα Εργασίας 2 της IPCC, υπογράμμισε ότι η έκθεση θα συντελέσει στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών.

«Όταν ολοκληρωθεί η έκθεση και εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών του πλανήτη, θα προσφέρει στέρεα θεμέλια για έξυπνες πολιτικές σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και τις καταστροφές που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος», τόνισε, σε μήνυμά του.

πηγή,   e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...