Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Οι μεγάλες καταστροφές του παρελθόντος και οι νέοι κίνδυνοι

Η Γή έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμυρίων ετών. Μετά από τις τελευταίες αποκαλύψεις της επιστήμης η Γή μέσα σε αυτή τη περίοδο ύπαρξής της έχει κάνει τέσσερα format… δηλαδή έχει επανεκκινήσει τη ζωή πάνω της… 4 φορές!

Πριν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια με την πρόσκρουση ενός πρωτοπλανήτη που δημιούργησε τη σελήνη και έξι ακόμα συγκρούσεις γιγάντιων αστεροειδών, πριν 2,2 δισεκατομμύρια χρόνια με τη πρώτη εποχή των παγετώνων, πριν 800 εκατομμύρια χρόνια με την δεύτερη εποχή των παγετώνων και πριν 250 εκατομμύρια χρόνια με τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις φωτιάς από τον πυρήνα της. (Πηγή: Ντοκιμαντέρ Miracle Planet I & II).

Η ζωή στον πλανήτη μας απειλήθηκε με αφανισμό πολλές φορές ακόμα. Τεράστιοι κρατήρες είναι τα εμφανή σημάδια παρολίγον καταστροφικών γεγονότων και στη δική μας επανεκκίνηση, που μετά από μια μεγάλη εξελικτική διαδικασία έφτασε στον σημερινό άνθρωπο. Εκτός του μετεωρίτη που οδήγησε το είδος των δεινοσαύρων και συνολικά το 70% της ζωής του πλανήτη σε εξαφάνιση πριν περίπου 65 εκατ. χρόνια και άφησε τα ίχνη του στην υποθαλάσσια λεκάνη στα ανοιχτά των ακτών της Ινδίας, άλλες καταστροφικές συγκρούσεις μαρτυρούν πολλοί άλλοι κρατήρες. Ο κρατήρας των 200 χιλιομέτρων στον οποίο δόθηκε η ονομασία Bedout έξω από τη βορειοδυτική ακτή της Αυστραλίας, ο κρατήρας της λίμνης Deep Bay στον Καναδά των 13 χιλιομέτρων με ηλικία 100 εκατομμύριων ετών, ο κρατήρας που είναι κτισμένη μέσα η πόλη Nordlingen στη Βαυαρία της Γερμανίας με ηλικία 14,5 εκατ. ετών, ο κρατήρας της λίμνης Bosumtwi στην Γκάνα ηλικίας 1,07 εκατομμύριων ετών, ο κρατήρας στο Γιουκατάν του Μεξικού ηλικίας περίπου 300.000 ετών, ο κρατήρας στο Wolfe Creek στην Αυστραλία ηλικίας 290.000 ετών και από τους πιο πρόσφατους ο κρατήρας Καμίλ στην Αφρική λίγων χιλιάδων ετών, μας δείχνουν πολλές ακόμα καταστροφικές συγκρούσεις μεγάλης εμβέλειας στην επιφάνεια του πλανήτη μας. (Χάρτης: http://geology.com/meteor-impact-craters.shtml).


Αρκετές ισχυρές συγκρούσεις μετεωριτών στο παρελθόν είχαμε και στον Ελλαδικό χώρο αφού σημάδια κρατήρων έχουν σχηματίσει τις λίμνες Ζερέλια νοτιοδυτικά του Αλμυρού πριν 8000 χρόνια, τις λάκες στα Καυκιά Ευρυτανίας και την λίμνη του κομήτη στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας. Ενώ ο μεγάλος κρατήρας της Κονοπίνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα συμπλέγματα μετεωρικών κρατήρων στον κόσμο, με αριθμό μεγαλύτερο από 100 κρατήρες που η διάμετρος τους κυμαίνεται από 20 έως 1000 μέτρα και σχηματίστηκαν προφανώς από τη διάσπαση ενός μετεωρίτη σε μια νοητή ευθεία 60 χιλιομέτρων. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι η μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα μας δεν ήρθε από το διάστημα αλλά από τα έγκατα της Γης, εξαιτίας της μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης που συνέβη 3500 χρόνια πριν, από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, το οποίο ευθύνεται για την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού! (Πηγές: www.astrovox.gr/forum , http://www.enet.gr/).


Στο μέλλον, η ζωή στη Γη θα απειληθεί με αφανισμό πολλές φορές ακόμα. Γι αυτό, στο επόμενο άρθρο, θα σας παρουσιάσω όλους τους άμεσους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο πλανήτης μας, από αυτόν τον Οκτώβριο, τους οποίους δεν μας αναφέρουν τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μπορεί να δημιουργήσουν φοβερές καταστροφές και απώλειες εκατομμυρίων ψυχών...

Ως τότε, θυμηθείτε ότι στις 16 Ιουλίου του 1994, ο κομήτης Σουμέικερ-Λέβι 9 συγκρούστηκε με τον Δία (Πηγή: www.astronomy.gr/). Κάτι παρόμοιο θα συμβεί κάποια στιγμή και στη Γη… Άραγε τι πιθανότητες υπάρχουν να γίνει αυτό στο άμεσο μέλλον; Πόσο τεχνολογικά έτοιμοι είμαστε για να αποφύγουμε μια παρόμοια σύγκρουση; (Έρευνα: Ηarris Koutsiaftis)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...