Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ραδιενεργό ιώδιο ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη

Σωματίδια ραδιενεργού ιωδίου-131 ανιχνεύθηκαν σε πολύ μικρή ποσότητα στην ατμόσφαιρα της Τσεχίας και όπως ήδη διαβεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Αγνωστη παραμένει η προέλευση τους.

Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Τσεχία ανίχνευσε ραδιενεργό ιώδιο-131 σε έναν αριθμό σταθμών παρατήρησης από τα τέλη Οκτωβρίου και έστειλε αίτημα για πληροφορίες στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ σχετικά με την πιθανή προέλευσή του.
 
Η Ντάνα Ντράμποβα, επικεφαλής της τσεχικής υπηρεσίας για την πυρηνική ασφάλεια, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την δημόσια υγεία από το ιώδιο-131, το οποίο θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα στην διάρκεια της κατασκευής ραδιοφαρμάκων, αλλά πιστεύεται ότι δεν προέρχεται από κάποιο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο.
 
"Ανιχνεύθηκε από το δίκτυο παρακολούθησης ραδιενέργειας που διαθέτουμε, με τις πιθανότητες να προσεγγίζουν τη βεβαιότητα ότι η πηγή του βρίσκεται στο εξωτερικό. Είναι ιώδιο-131 και ρωτήσαμε την IAEA εάν γνωρίζει ποια θα μπορούσε να είναι η πηγή του", πρόσθεσε η Ντράμποβα.
 
Νωρίτερα σήμερα, η IAEA ανέφερε ότι πολύ χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131 ανιχνεύθηκαν στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως τα σωματίδια αυτά αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...