Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Μια επίθεση εναντίον του Ιράν θα προκαλούσε τον Γ`Παγκόσμιο Πόλεμο

Πριν από δυο εβδομάδες, η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), δημοσίευσε μια έκθεση βάσει της οποίας το Ιράν  προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, αφού διαθέτει υπολογιστικά μοντέλα πυρηνικών κεφαλών, κλπ. Η έκθεση πάντως δεν αναφέρει συγκεκριμένες αποδείξεις για τον εν λόγω ισχυρισμό της.


Με βάση την έκθεση αυτή, πολλοί πιστεύουν πως πράγματι το Ιράν έχει βάλει σκοπό να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Αυτό που αγνοούν είναι ότι ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ έχει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, και ίσως η συγκεκριμένη έκθεση να χρησιμοποιείται από πλευράς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, και Ισραήλ, ώστε να δικαιολογηθεί μια επίθεση εναντίον του Ιράν.

Μπορεί ο ΟΗΕ να δείχνει ουδέτερος, αλλά στη πραγματικότητα επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον επικεφαλή της ΙΑΕΑ Yukiya Amano.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, γράφτηκε πως υπάρχει τηλεγράφημα (Wikileaks) που αναφέρει ότι ο Amano συντάσσεται πλήρως με την Αμερική σε όλα τα ζητήματα. «Η πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ είναι πλήρως ταυτισμένη με αυτήν του Amano…».

Σύμφωνα με το Russia Today, ο ΟΗΕ υπερβάλλει σε σχέση με τις δυνατότητες του Ιράν. Κάποιοι, όπως ο πρώην πράκτορας της CIA  Philip Giraldi αμφισβητούν τα συμπεράσματα της έκθεσης της ΙΑΕΑ. Όπως λέει: «Η ΙΑΕΑ δεν έχει δική της πρωτογενή πληροφόρηση, αλλά εξαρτάται από την πληροφόρηση τρίτων… υποθέτω πως τα στοιχεία που έχει της δόθηκαν από την Αμερική και το Ισραήλ».

Η Αμερική έχει προηγούμενο στην διοχέτευση ψευδών πληροφοριών, όπως τότε που κατασκεύασε στοιχεία για να εισβάλλει στο Ιράκ. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και τώρα με το Ιράν. «Τα διάφορα στοιχεία μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν…», λέει ο Giraldi.

Η τριάδα ΗΠΑ-Ισραήλ-ΝΑΤΟ επιδιώκει την επίθεση εναντίον της Τεχεράνης εδώ και καιρό. Για αυτό και διεξάγει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης μέσω των ΜΜΕ.

Ένα παράδειγμα είναι ο μύθος ότι ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad δήλωσε πως θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ από προσώπου γης. Αυτό αποδείχτηκε ψευδές, αφού στη πραγματικότητα ο Ιρανός ηγέτης απλά επαναλάμβανε μια δήλωση του μακαρίτη Ayatollah Khomeini, ότι «το καθεστώς του Ισραήλ θα πρέπει να εξαφανιστεί, όπως εξαφανίστηκε αυτό του Σάχη». Δεν ήταν δηλαδή κάποια στρατιωτική απειλή.

Παρόλα αυτά, τα γεράκια της Δύσης συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την παραπάνω δήλωση για να αιτιολογήσουν μια επίθεση εναντίον του Ιράν.

Σήμερα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού ο Benjamin Netanyahu φαίνεται να ετοιμάζεται για το ενδεχόμενη επίθεσης στο Ιράν. Κάτι ανάλογο κάνουν και οι Βρετανοί, φοβούμενοι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, και δηλώνοντας πως θα στηρίξουν στρατιωτικά μια αμερικανική επίθεση.
Πάντως, παρά τις επιθυμίες τους, τα γεράκια και οι πολεμοκάπηλοι μπορεί να δυσκολευτούν, αφού όπως ανακοίνωσε η Ρωσία: «θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί μια επίθεση στο Ιράν, και για να προωθηθεί ο διάλογος…».

Μια επίθεση της Δύσης εναντίον του Ιράν είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση, αφού θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε σενάρια τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ολόκληρη η περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο έως τα δυτικά σύνορα της Κίνας θα εκραγεί. Παράλληλα, όχι μόνο οι Αγγλοαμερικανοί θα επανακτούσαν τον έλεγχο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της περιοχής, αλλά θα απειλούνταν η παρουσία και η επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στην ίδια περιοχή.

Η Ρωσία όμως έχει ζωτικά συμφέροντα στο Ιράν, και έχει βοηθήσει στην κατασκευή των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Πέραν αυτού, οι Ρώσοι θέλουν το Ιράν να παίζει τον ρόλο του αντίβαρου στην αμερικανική επιρροή στη Κεντρική Ασία.

Το ίδιο και η Κίνα, η οποία προμηθεύεται πετρέλαιο και αέριο από την Τεχεράνη.

Οι δυο αυτές χώρες (Ρωσία-Κίνα) είναι βαθιά αναμεμιγμένες στο Ιράν, και έχουν στρατηγικό συμφέρον στο να μην επιτεθεί κανείς εναντίον του. Για αυτό, αν η Δύση επιτεθεί, θα οδηγηθούμε σε έναν Γ`Π.Π.

Global Research

πηγή :   http://www.tsantiri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...